Kedilerin Karakteristik Özellikleri

İşte kedinizle ilgili sizin de ilginç bulabileceğiniz birtakım gerçekler…
Görme duyusu kedilerin en güçlü duyularından biridir çünkü gözleri çok büyüktür. İşin gerçeği, eğer sizin gözlerinizin büyüklüğü de kedininkilerle aynı oranda olsaydı, her birinin yarı çapı yaklaşık 20 cm olacaktı! Bir kedi tamamen karanlık bir ortamda göremez ama son derece karanlık durumlarda bir nesneyi görebilir ve en ufak hareketini bile ayırt edebilir. Kediler aynı zamanda renk körü olarak kabul edilirler.

Kedinizin bıyıkları inanılmaz şekilde hassastır ve ışığın olmadığı durumlarda ona yol gösterir. Kedinizin çarpabileceği her türlü nesneye karşı onu uyarırlar. Bıyıkları koku alma organlarıyla birlikte çalışarak onu çevredeki değişimlere ve yaklaşan yabancılara karşı tetikte tutar.

Kedinizin kuyruğu genelde içinde bulunduğu ruh halinin bir işaretçisidir. Havaya kalkıksa, gururlu ve karnı toktur; dümdüz uzatılmışsa bir şeyleri takip ediyordur, bir yandan öbür yana savuruyorsa, kızgın olabilir. Arka bacakları ön bacaklarından daha uzun ve güçlü olduğundan onun muhteşem bir beceriyle zıplamasına olanak sağlar. Yetişkin bir kedi 9 kg ya da en az 2 kg ağırlığında olabilir, erkek kediler, dişilerden daha fazla gelişir. Bir kedi çok uzun ya da orta veya kısa uzunlukta tüylere sahip olabilir ve bazıları diğerlerinden daha fazla tüy döker.

kedi_1

Merak
İster safkan ister melez olsun, ev kedileri leopar ya da vaşak gibi diğer vahşi kuzenleriyle bazı aynı özelliklere sahiptir. Ormanlarda şanssız avı üzerine atlayan bir kaplan ile kendi kediniz arasındaki benzerliği görebilmeniz için, onu hareket eden bir yaprağın üzerine atlarken seyretmeniz yeterlidir.
Eğer bu benzerliği aklınızda tutmayı başarırsanız, kedinizin yaptığı bir takım hareketlerin sebebini de kavrayabilirsiniz. Çünkü bu hareketler içgüdüseldir ve bu yüzden de öğrenilmeye ihtiyaçları yoktur. Örneğin, dışarıda daha fazla vakit geçiren bir kedi sanki sürekli bir yerlere tırmanması gerekiyormuş gibi davranır. En yakındaki ağaca fırlar gider ve keyifle yukarı tırmanır.

Kediler son derece meraklıdır. Ne olduğunu keşfetmek için neredeyse her türlü şeyin içine girip tırmanmaya çalışırlar ve söz konusu “şey” yağmur suyuyla dolu bir çöp tenekesi ya da kapağı açık bırakılmış bir klozet veya üzerine yanlışlıkla basılabilecek boş bir poşet olduğuda, tehlikeli durumlara yol açabilir.
Keşif, yavru kedinin öğrenme sürecinin bir parçasıdır. Eğer yavrunuz yasak bir bölgeyi keşfe başlarsa, genelde sert bir “hayır” onu caydırmaya yeter. Yavru kedinizin dikkatini çekmenin bir başka yolu da en sevdiği oyuncakla onu oyuna çağırmaktır.

Kediler sıcak, karanlık yerlerde uyuJj maya bayılırlar. Bu yüzden şifonyerinizin çekmecelerini, sandık ve dolaplarınızı kapalı tutun. Fırının, bulaşık makinesinin ya da kurutma makinesinin kapağını kapatmadan önce kedinizin orada olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca evden çıkmadan önce kedinizin kazara bir odada veya bir dolapta kilitli kalmadığından emin olmak için mutlaka bir “kedi kontrolü” düzenleyin. Bir kedi gibi düşünün. Her zaman keşfedilecek yeni yerler peşinde olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Mırlama
Kedilerin en belirgin karakteristik özelliklerinden biri de mırlamadır. Bir zamanlar mırlama sesinin gırtlaktan geldiğine inanılırdı, şimdiyse mırlama sesinin, göğüs duvarındaki önemli kan damarlarından birinin titreşimine bağlı olarak şekillendiğine inanılmaktadır. Bu titreşimler kedinizin üst solunum yollarına geldiğinde, mırlama sesi ortaya çıkıyor. Bazı kediler hasta olduklarında ya da korktuklarında da mırlayabilirler.

Ovalama
Patilerini ovalama hareketi yavru bir kedinin annesini emdiği sırada içgüdüsel olarak yaptığı ilk harekettir. Bu hareket, ön patilerini sırayla annesinin karnına bastırmaktan ileri gelir. Birçok kedi erişkin yaşlarına geldiğinde bile bu hareketi yapmaya devam eder. Genelde bir memnuniyet ve sevgi işaretidir ve mırlama da çoğunlukla bu harekete eşlik eder. Yavru kediniz anne kedinin yerine en sevdiğiniz kazağınız, bir yastık, kucağınız ve hatta saçınız gibi yumuşak her ne varsa ovalayacaktır.

Pati Bileme
Sık karşılaşılan bir yanlış anlama da kedilerin patilerini keskinleştirmek için “tırmaladığıdır”; oysa tek yaptıkları gerilme ihtiyaçlarını gidermek ve patilerini “temizlemektir”. Kedilerin tırmalamasının bir diğer nedeni de bölgelerini işaretlemektir. Bunu gözle görünür bir iz ya da parmakları arasındaki bezlerden salınan kokuları bırakarak yaparlar. Kediniz bu biyolojik güdüsünü sık sık gidermeye çalışacaktır ve eğer ki tırmalaması için uygun bir alan varsa mobilyalarınızı rahat bırakacaktır.

Kaynak:    Proplan, 10 Şubat 2009
Resimler: flickr.com, Villi.Ingi, Sanfora Free Photographer

Bir Yorum Yazın