Köpeklerde Yaş ve Önemi

Evlerimize bir ömür boyu arkadaş olarak alacağımız köpeğin küçük yaşlarda olması çoğunlukla tercih edilir. Bir çocuk yetiştirir gibi, köpeklerinin de en küçük anlarından itibaren büyümelerini görmek isteriz.  Yavru köpek, ilk olarak içine girdiği aileyi, o ailenin bireylerini tanır ve onlara tüm kalbiyle bağlanır. eğer köpek, ilk yıllarını başka bir ailenin yanında geçirmişse, kuşkusuz eski sahibinden, sevdiği kişilerden, bu yıllara ait yaşamından anılar ve izler taşır. Bu ise, onun yeni bir yaşam biçimine uyumunda olumsuz etkiler yaratır.

yavru_kopek_2.jpg

Köpek yavru olarak bir aileye giriyorsa, kalbi gibi kafası da boştur. Girdiği ailede kendisine öğretilenleri öğrenir. Daha önceden edinilmiş istenmeyen alışkanlık ve huyları yoktur. Sağlıklıdır. Genç olması nedeniyle son derece enerjik, canlı ve isteklidir. Kendisinden beklenenleri tümüyle yerine getirir. öğretilenleri daha çabuk kavrar. Eğer bir görev köpeği olarak yararlanılacaksa daha uzun süre faydalı olur. Yaşlı köpek, sağlığından, enerjisinden, hareketlilik ataklık ve iş veriminden çok şey yitirir. Sempati yaratan canlılığını ve görünüm güzelliğini kaybeder.

yavru_kopek_3.jpg

Bazı ipuçlarından yararlanarak, bir köpeğin yaşını ufak bir yanılmayla belirlememiz mümkündür.  Bu ipuçlarının en önemlilerini köpeğin türüne özgü gelişimi, bu gelişim içindeki rengi ve büyüklüğü, dişlerin gelişimi ve görünümü, tüy ve gözlerde görülen yaşla ilgili renk değişimleri olarak sıralayabiliriz. Ancak bütün bunlar arasında en belirleyici olanı dişleridir.

Köpek yavrusu doğduğu zaman, gözleri ve kulaklarının delikleri kapalıdır. Ağzında ise hiç dişi yoktur.

1. ve 12. günler, gözkapakları ve kulak delikleri açılır.

12. ve 20. günler, üst kesici dişler ve köpek dişleri çıkar. Yeni çıkan kesici dişler düz ağızlı olmayıp testere gibi tırtıklıdır.

21. ve 30. günler, alt kesiciler ve köpek dişleri çıkar.

Kesici dişler, 2. aydan başlayarak alt ve üsttekilerin birbirlerine değmesine ve besinlerle temas sonucunda aşınmaya ve düzleşmeye başlar.

4. ayın sonunda aşınma en üst düzeye ulaşır ve süt dişi olan bu kesiciler sallanır.

5. aya doğru süt dişlerinin tümü düşer ve kalıcı dişler çıkmaya başlar.

7. ayda kalıcı dişlerin çıkması tamamlanır ve tümü aynı düzeye gelir. Bu ayda dişler aşınmasız, parlak ve beyazdır.

1 yaşında bulunan köpeğin dişleri tümüyle sağlıklı ve gelişmiştir.

Kaynak:       Tuncel Altınköprü, Köpek Dünyası, 16 Eylül 2008
Resimler:     flickr.com, Oli Haukur, Simon Davison, Zubuyer

Bir Yorum Yazın