Akut’un Vodafone Vakfı katılımıyla başlattığı iletişim hayattır projesi kapsamında dağıtılan ve internetten de indirilebilen kitapçıkta, deprem öncesi ve sonrası evcil hayvanlarımız için alacağımız tedbirler ve önlemler de belirtilmiş, İşte bu detaylar…
Hazırlıklar
Acil durum seti içinde evcil hayvanınıza ait bulunması gereken belgeler:
– Veteriner bilgileri, aşı kayıtları, ilaçlar, ilk yardım malzemeleri,
– Tasma ve sevk kayışı,
– Ev hayvanınızın güncel bir fotoğrafı.
Türleri ve onlara yakınlığımız ne olursa olsun, evlerimizde beslediğimiz hayvanların canlarından ve sağlıklarından bizlerin sorumlu olduğunu unutmamamız gerekir. Bu, acil durumu ve afete hazırlığı da kapsamaktadır…
a. Ev hayvanımızın ihtiyaçlarını acil durum setine eklemeliyiz. Ayrıca ev hayvanlarının kullandığı ilaçlar, aşı ve veteriner kayıtları, kimlik gibi malzemeler de bu sete eklenmelidir.
b. Ev hayvanını evimizin içinde belli bir yerde bulunduruyor olmamız halinde (kuş kafesi vb.), bu yerin üzerine bir şey devrilmeyeceğinden emin olmalıyız.
c. Evin yedek anahtarının emanet edilebileceği, güvenilen, aynı zamanda ev hayvanıyla birlikteyken rahat olan bir komşu ile görüşerek, eve dönülmesinin mümkün olmadığı koşullarda, ev hayvanı ile ilgilenmesi sağlanmalıdır. Bu kişinin ev hayvanının ihtiyaç duyabileceği malzemelerin yerini bilmesi büyük önem taşır.
d. Kedi ve köpeklerin temel kimlik bilgisini tasma üzerinde, kuşlarınkini ise ayak bileklerinde bulundurun.
e. Ev hayvanının güncel bir fotoğrafını tasma ve sevk kayışını acil durum setinde bulundurun. Bu fotoğrafların, onları diğer hayvanlardan ayırt etmeye yardımcı olacak detayları göstermesinezen gösterin.
f. Akvaryumlar, ağır ve salınımla devrilebilecek malzemelerdir. Bu nedenle deprem riski olan bölgelerde sabitlenmesine ve etrafında elektrik malzemesi bulunmamasına özen gösterin.
Deprem Sonrası:
Bir depremin sonrasında hayvanlarınıza karşı sabırlı olun. Onlar da, aynı insanlar gibi depremle beraber gerilim yaşarlar ve normale dönmeleri için belli bir süre gerekir. Dışarıda beslenen hayvanlar belli bir süre için ortadan kaybolabilirler ancak genellikle sakinleştikten sonra geri döneceklerdir. Dışarıda beslenen hayvanları, artçı sarsıntılar yatışana kadar kulübe ya da başka bir çevrelenmiş alana almak ve onlarla daha sık ilgilenmek sakinleşmelerine yardımcı olacaktır. Kedi, köpek besliyorsanız;
– Yaralı ya da panik içindeki hayvanlar ısırabilir, dikkat 45 edin. Panik görmeniz halinde sakinleşmesine yardımcı olun.
– Herhangi bir yaralanma olup olmadığını kontrol edin. Tespit etmeniz ya da şüphelenmeniz halinde en yakın zamanda bir veteriner hekimden yardım alın.
– Kedi ve köpeklerinizi yakından takip edin; davranışları, bir acil durum sonrasında değişiklik gösterebilir. Tasmalarının sürekli takılı olduğundan emin olun ve dışarıdayken köpeklerin sevk kayışlarının takılı olmasına dikkat edin. Alışık oldukları koku ve arazi yapısındaki değişiklikler, onlarda kafa karışıklığına ve anormal davranışlara neden olabilir. Akvaryumda balık besliyorsanız;
– Bazı akvaryum balıklarının yaşamlarının devamlılığı, akvaryum içindeki termostatlı su ısıtıcıları, filtreler gibi elektrikle çalışan malzemelere bağlıdır. Elektrik kaynağı veya jeneratör olmadan akvaryum içindeki cihazları çalıştırmak mümkün olmayacağından, akvaryum sahiplerinin deprem sonrası kullanım için mutlaka jeneratör bulundurması gerekmektedir. Sürüngen besliyorsanız; Deprem sonrasında bölge tahliyesi yapmayı tercih etmenizin söz konusu olduğu soğuk hava koşullarında, hayvanlarınızın taşıma kutularını bir battaniye ile kaplayın. Yolculuk yapmanız gerektiğinde, sürüngenleri bir yastık kılıfında nakledin Kuş besliyorsanız; (ya da başka bir kafes hayvanı)
– Herhangi bir yaralanma olup olmadığını kontrol edin. Bir değişiklik olup olmadığını anlamak amacıyla, deprem sonrasındaki birkaç gün kuşu takibe alın. Yüksek stresli bir olay sonrası rahatsızlıklar genellikle ilk birkaç gün içinde kendini göstermektedir. Uyuşukluk, 46 iştah kaybı, sulu dışkı, depresyon, yaralanma ya da kafes tabanına oturması gibi belirtileri fark etmeniz halinde en yakın zamanda bir veteriner hekime danışın.
– Stres ve travmanın izlerini atabilmesi için, kuşunuzun kesintisiz ve huzurlu uyku almasını sağlayın. Kuşlar genellikle, yalıtılmış, sakin, hafif karartılmış odalarda, kafes üzeri örtülüyken sakin kalmaktadırlar. Çiftlik hayvanları besliyorsanız Deprem anında ve deprem sonrasında tüm hayvanlar gibi, keçi, koyun, inek gibi çiftlik hayvanları da farklı davranışlar sergileyebilir, huysuz ve saldırgan olabilir. Böyle bir durumda;
– Deprem sonrası kendi güvenliğinizden emin olduktan sonra, çit ve duvarların hasar görüp görmediğini kontrol edin. – Ağıl, ahır gibi binaların hasarlı olduğunu tespit etmişseniz, hayvanlarınızı güvenli bir alana alın. (Bina hasarlı ise artçı depremlerden etkilenip yıkılabilir.)
Kaynak: http://www.iletisimhayattir.com/
vodafone vakfı
akut