Bebek mi bekliyorsunuz?
Kedinizden ayrılmak zorunda değilsiniz !!!
Şimdi dikkatinizi bir şeye çekmek istiyorum :
Kediniz varsa hamileliğinizde bazı zorluklar çekebilirsiniz ancak bunların hiçbiri aşılamaz ya da başa çıkılamaz değildir. Sadece biraz planlama ve teknik bilgi bu süreci kolay atlatmanızı sağlayacaktır. Yüzyıllardır bebekler ve kediler barış içinde birarada varolmuşlardır. Bu makalede birinci bölümünde bebeğinizi beklediğiniz dönemi, ikinci bölümünde ise bebeğinizi eve getirdiğiniz dönemi ele alacaktır. Öncelikle bazı ortak soruları ve mitleri inceleyelim. Kediler bebeğinizi boğmaz, bunlar eski kadınların uydurduğu bir inanıştır.Teorik olarak istemeden de olsa bebeğin nefesinin kesilmesi mümkündür ancak şimdiye kadar böyle bir vakayla hiç karşılaşılmamıştır ve kedilerin bebek kayrolasına gitmesini engellemek çok kolaydır.
Hamilelikle ilgili bilgiler ve kedi
Toksoplazmoz : Doğumla birlikte toksoplazmoz bebeğe geçebileceği için çoğu hamile kadın kedisinden uzaklaşmayı düşünür. Bu hiç de gerekli değildir, bazı basit testle bunun önlemi alınabilir. Toksoplazmoz, çok sayıda hayvan türünde beyin ve sindirim kanalında bozukluklara yol açan, toksoplazmalardan(Toxoplasma gondii) ileri gelen paraziter hastalık. Enfeksiyon, parazit kisti bulaşık besinlerin yenmesiyle ya da doğrudan kedi pisliği bulaşmış toz ya da topraklarda bulunan ovsitlerin (Olgunlaşma döneminden önceki, yani döllenmemiş dişi cinsiyet yumurta hücresi) yutulmasıyla oluşabilmektedir.
Toksoplazmoz olan kediler her zaman semptomları göstermeyebilir, o yüzden herzaman kedinin kumunu temizlerken ya da boşaltıken tek kullanımlık eldivenler kullanıp sonra da ellerinizi iyice yıkamalısınız.En doğrusu ise hamileliğiniz boyunca bu işlemi aileden başka kişilerin yapması.
Toksoplazmozun insana en kolay geçme şekli çiğ et ya da az pişmiş et yemektir. Eğer et yiyecekseniz , eti çok iyi yıkadıktan sonra güzelce pişirin. Çiğ eti kestiğiniz bıçağı, içine koyduğunuz kabı, kesme tahtanızı iyice yıkayınız. Keme tahtasını yıkamadan sebzelerinizi onun üstünde kesmeyiniz. Çiğ eti elledikten sonra elinizi yıkayınız.
Eğer bahçeyle uğraşıyorsanız, toprağı ellerken mutlaka eldiven giyiniz. Toksoplazmoz pislik içinde bulunur, o yüzden bahçeyle uğraştıktan sonra da ellerinizi yıkayınız. Çoğu insanın doğal olarak bağışıklığı sistemi toksoplazmoza karşı koyar ve doğmamış bebeğe geçmez.
Şimdi yeni bebeğimizi kediye nasıl kabul ettirebiliriz ona bir bakalım. Kediniz gözüyle baktığımızda , sürekli yüksek sesle ağlayan, yıldırıcı ve tüm ilgiyi üstüne çeken biri vardır. Bu böyle olmak zorunda değildir. Kediniz ve bebeğiniz çok iyi dost olabilir. Kedinizin büyük şaşkınlık yaşamasını önlemek için normal alışmış olduğu ortamın değişeceğini anlamasını sağlamaktır. Bunun için mümkün olduğu kadar bebek eşyalarına kedinizi alıştımanız gerekiyor böylece büyük gün geldiğinde kediniz bu yeni insan formuna daha kolay alışacaktır.
- Kedinizi bebek kokusuna ve sesine alıştırınız. Bebek gelmeden önce, kullanacağınız bebek losyonunu ve pudrasını kullanın kedinin bu kokuya alışmasını sağlayın. Kedinizin koklamasına izin verin. Ödüllendirin.
- Kedinize kasete çekilmiş bebek sesi dinletin. Önce kısık sesle ve kısa süreli dinletin, sonra daha yüksek sesle ve uzun süreli dinletin. İyi yaklaşımda bulunursa ödüllendirin.
- Eğer mümkünse bebeği olan bir yakınınızı davet edin. Kısa süreli olan ziyaretleri yavaş yavaş uzatın. Kedinizin bebeğin etrafında dolaşmasını ve birarda oturmalarını sağlayın.
- Bebek sandalyesi veya oyun parkı da işe yarayabilir. Bebeği rahatsız etmeyecek ve korkutmayacak şekilde kedinizle oynayabildiğiniz kadar oynayın.
- Eğer bebek odası hazırlıyorsanız, bu yeni odaya alışması için şans verin. Merakını gidermesini sağlayın. Etkileşimli oyun zamanlarınızı devam ettirmeyi unutmayın. Kediniz yeni durumun bir parçası olduğunu anlamalı, kendini dışlanmış hissetmemeli.
- Bebek yatağını bebek eve gelmeden önce hazırlayın. Yatak kedinize çekici gelmemeli bunun için yatağın içine küçük teneke kutular koyabilirsiniz. Eğer kedinizi bu caydırmazsa, yatağın üstünü tül fileyle kapatabilrisiniz.
Kedinin bebek odasına girmesi engellemek için kapıyı tülle kapatın, böylece hem kedi odaya girmez hem de odanın içindekileri rahatlıkla görebilir, iletişim kesilmez
Çok Değişiklik Yapmaktan Kaçının !!!
Kedinizin rutinlerini korumaya özen gösterin. Bebek hazırlıkları ve gelen misafirler arasında bunu gerçekleştirmek ne kadar zor olursa olsun elinizden geleni yapın.Gelen misafirlerinizden ya da diğer aile fertlerinden yardım isteyin. Kedinizi başınızdan atmayın daha fazla ilgi gösterin. Bebeğiniz eve gelmeden önce bunu telafi edin ki bebeğiniz geldiğinde zaten kedinize bu kadar vakit ayıramayacaksınız. Ama aile bireylerinden biri mutlaka kedinizle ilgilenmeli ve değerli olduğunu hissettirmeli.
Gary Loewenthal
cats.about