Hamster Bakımı

Hamster, bilinenin aksine tavşanla fareyle sincapla bir şeyler karıştırılarak üretilmemiştir. Böyle bilinmesinin sebebi, doğada bulunan ilk hamsterların laboratuvarlarda bugünkü renk renk çeşit çeşit hale getirilmesidir. Laboratuvar deneylerinde kullanılmak için çoğaltılan bu hayvanlar, ucuzluğu, bakımının kolay olması ve bıcır bıcır görüntüleriyle çok kolay ve şipşirin evcil hayvanlar. Üstelik ne kadar elinize alıp mıncıklarsanız mıncıklayın, ses etmeyecek kadar da kalenderdirler.

hamster_3.jpg

Hamsterın bakımı kolay demiştik. Bu hayvancıklar kafeste yaşarlar. Akvaryum da olur ama havadar bir kafes daha konforlu olmaz mı? Çok zorda kalırsanız kuş kafesi bile kullanabilirsiniz geçici olarak. Kafesin dibine talaş sermeli ve bu talaşı sık sık değiştirmelisiniz. Bunun iki sebebi var, bu hayvanların nemi sevmemesi ve temizliklerine dikkat etmeleri.

hamster_1.jpg

Buncacık hayvanın tuvalet sorunu olmaz ama ıslak talaşlar içinde huzursuz olur. Kafesin içinde bulunması gereken önemli aksesuarlar; özel yemlik ve suluk, kapalı bir bölme ve bir dönme dolaptır. Bunların hamster için özel yapılmış olması gerekir.

hamster_2.jpg

Hamster sıradan bir kaptan su içmez ve yemek yemez. Özel hayatlarına düşkün hayvanlar olduklarından yalnız kalacakları özel bir alanları olmalıdır. Fazla enerjilerini harcayabilecekleri ve eğlenecekleri bir dönme dolap da şarttır. Bunların hepsi ucuz plastik aksesuarlar ve pet shop’tan kolayca temin edebilirsiniz.

Hamsterları fındık, fıstık ve hazır yemle besleyebilirsiniz. En çok bunları severler, diş yapıları ve sindirim sistemleri bunlara uygundur. Tabii diğer evcil hayvanlar olduğu gibi hamsterlarda da tek tip rejim tavsiye edilmiyor. Arada bir sebze meyve verebilirsiniz, bunları da severek yiyeceklerdir, abartmamaya dikkat edin. Yem verdiğinizde yemiyorlarsa ısrar etmeyin, yuvalarında depolayıp acıktıklarında yemek gibi bir adetleri var.

Hamsterlar pek sosyal hayvanlar değildir, kendi cinslerinden hoşlanmadıkları gibi sizden de hoşlanmayabilirler. Bu hayvanlar gündüzleri uyuduklarından zorla uyandırıp sevmeye kalkarsanız ısırılmaya hazır olun. İlk eve getirdiğinizde aynı tavşanlar gibi size yavaş yavaş alışmasına izin verin. Yine de ne kadar alışırsa alışsın yeni uyandığında ya da yuvasını kurcalamaya kalkarsanız ısırılabilirsiniz.

Kaynak:     Türkiye İş Bankası, istegenc.com.tr, 31 Ekim 2008
Resimler:    flickr.com, skaterbenoliel, knittingskwerlgurl

Bir Yorum Yazın