Kediler Neden Tırnaklarını Eşyalara Geçirirler?

Kediler tırnaklarıyla neden bu kadar zarara neden olurlar? Bu kediler için doğal bir gereksinimdir; böyle yaparak streslerim atarlar; uzadıkça etlerine batmaya başlayan tırnaklarını törpülerler ve erkek kedilerin “tuvaletlerini” yaptıkları gibi “mekanlarına” kendi kokularını bırakırlar. Ancak bu işlemin asıl nedenlerinden biri de can sıkıntısıdır. Bu “tırnaklama işlemi” gerekli egzersiz ve eğlenceden yoksun kaldıklarında kedilerin can sıkıntılarını gidermek için buldukları yaratıcı bir çözümdür.

Kediniz tırnaklarını eşyalarınıza geçirmeye başladığı zaman sakın onaylamayın, bağırmayın, cezalandırmayın veya kafasına bir şey fırlatmayın. Birçok amatör kedi eğitici fiziksel cezalandırmamn kedi eğitimindeki önemine dikkat çekerler. Bu tür gayretkeşlerin sözlerine aldırmayın. Karşımızda bir aptal olmadığım unutmayın, bu sorun “karşılıklı anlayış ve iyiniyetle” çözülebilir. Fiziksel güç kullanmak durumu daha da ağırlaştırmaktan başka bir işe yaramayacaktır.
{BidVertiser-InContent}
Kedinize tırnaklarına hakim olmasım öğretemezsiniz ama tırnaklarını nerede kullanması gerektiğini öğretebilirsiniz. Can sıkıntısı bu tür davranışların temel nedeni olduğundan ilk önce bu sıkıntıya giderebilmek için önlemler alın. İlk adım; evi bir gözden geçirin ve kedinizin oynayabileceği şeylerin bir listesini yapın. “Ama benim kedim oyun-caklarıyla oynamıyor” diyebilirsiniz. Kediler inamlmaz ölçüde zekidirler ve sürekli olarak uyarılmak isterler. Eğer kediniz oyuncaklarıyla oynamıyorsa bu oyuncaklarının çekiciliğini yitirmesinden ileri gelir. Herhangi bir şeyle oy-namayacak kedi yoktur. Ama şurası kesindir ki kediniz birçok oyun olasılığına burnunu kıvırmaktadır. İlgisini çeken bir şey çıkıncaya kadar kedinize küçük oyuncaklar yapmaya devam edin ve etrafta bulunan oyuncaklara olan ilgisini kaybetmemesi için bu oyuncakları düzenli aralıklarla değiştirin. Kedinizin çevresinde her zaman yeni ve il-ginç şeyler olmasım sağlamak için iki günde bir oyuncaklarım değiştirin. Eğer kedinizi beyinsel ve fiziksel olarak sürekli uyarılmış bir durumda tutarsamz evdeki eşyalara daha az zarar vermeye başlayacağını fark edersiniz.

tirmik

Kedinize tırnaklarım törpülemesi için bir yer yaptıktan soma, tek bir yerin yeterli olmadığım görebilirsiniz. Kediniz tırnakları için birden fazla yer arayacaktır. Bu tür şeyleri piyasadan satın almak çok masraflı olabilir. Evde bir “tırnak merkezi” yapabilirsiniz. Kedinizin “tırnak merkezi”ni yapabilmeniz için halı ya da paspas artıklarından yararlanabilirsiniz. Bazı kediler tırnaklarım geçirebilecekleri bir odun parçası ararlar. Böyle bir tahta parçasım bulup evin bir köşesine koyabilirsiniz. Ama bu tahtayı eve getirmeden önce içinde böcek olup olmadığım kontrol edin ve tahtayı 2-3 günlük aralıklarla değiştirmeyi de ihmal etmeyin. Kediler çevrelerindeki yeni şeyleri araştırmayı severler. Süper marketlerden alacağınız farklı işlevler için hazırlanmış kutular ve bunların kokuları kedinizin çok ilgisini çekecektir ve genellikle bedava olduklarından bunları sık aralıklarla değiştirebilirsiniz. Yalız bir uyarı; hiçbir zaman plastik katkılı ambalaj kutularım eve getirmeyin. Davramş bozukluklarını gidermek için kedilerin hareketlerini düzeltmeye çalışmayın. Bunun yerine bu davranışların nedenlerini saptayıp bu nedenleri ortadan kaldırmaya çalışın.

Bu önlemleri uygulamaya koyduğunuz zaman, eğer saptamalar yerindeyse is-tenmeyen davranışların ortadan kalktığını göreceksiniz. Eğer kediniz eşyalarınızı tırmıklıyorsa eşyalarınızın üstüne şişirilmiş balonlar bantlaym. Birkaç patlamadan sonra kediniz mesajı alacaktır; artık balonları kaldırabilirsiniz. Kediniz tırnaklarım özellikle belirli eşyalar üzerinde deniyorsa bu eşyaların çevrelerine alüminyum folyolar yerleştirin. Kediler üzerlerinde yürürken alüminyumun çıkardığı seslerden hoşlanmazlar. Bir süre sonra eşyalarınızı rahat bırakacaktır. Alüminyum folyoları kaldırsanız bile eski alışkanlığını tekrar etmeyeceğini göreceksiniz. Şişirilmiş balon ve alüminyum folyo taktiğini kedinizin üzerine çıkmasını istemediğiniz eşyalara da uygulayabilirsiniz. Bu alışkanlığı önlemek için bir yöntem daha vardır; boş meşrubat tenekelerinin içine bozuk para doldurup ağızlarım bantlaym ve kedinizin düzenli olarak çıktığı eşyaların üzerine koyun. Kediniz sıçradığı zaman teneke düşecek ve çıkacak olan ses kedinize ne yapmaması gerektiğini anında öğretecektir.
{BidVertiser-InContent}
Kaynak:        Najla Kurdoğlu, Sema Öğünlü, “Kedi bakımı ve Sağlığı”, 1993
Resimler:    flickr.com, chezone, simple moth

Bir Yorum Yazın