Köpeği Evde Besleme

Köpeği evde besleme deneyimi bulunmayanlar, çoğunlukla köpek alırken onun barındırılması sorunu üzerinde pek düşünmezler. Öyle ya, alınan o minicik sevimli yavrunun barındırılmasında ne gibi bir sorun ortaya çıkabilir ki! Ancak köpek büyüyüp türünün olağan büyüklüğüne ulaştığında ve gereksinimlerini ortaya koyduğunda belki de geç kalınmış olunur.

İri Danimarkalı, Mastif, Senbernar, Kurt köpeği, Doberman ve benzeri köpekler, ev içinde yaşamaktan hoşlanmazlar. Açık hava, bol hareket etme olanağı isterler. Dar bir ortam, sınırlı bir çevre onları sıkar, huzursuz ve sinirli yapar. Üstelik bunların ev içinde bakımları olanaksız denilecek ölçüde zordur da. İri ve hareketlidirler. Adeta evin içine sığmazlar.

Bunlardan başka, ev ortamı, gelen, giden, çocuklar, köpeklere gösterilen aşırı ilgi, av köpekleri, yarış köpekleri, bekçi köpekleri, çoban köpekleri gibi görev köpeklerinin yetenek ve kazanılmış alışkanlıklarını olumsuz yönde etkiler.

Köpeği Evde Besleme

Buna karşın, süs ve salon köpekleri ile oyuncak köpekler, adlandırılmalarından da anlaşıldığı üzere, bir eğlence ve süs öğesi olarak evlerimizin içinde, aile bireylerinin arasında yaşarlar. Bu sevimli yaratıklar, ev halkı tarafından çoğunlukla pek fazla şımartılır. Özellikle küçük boyutta olanlar adeta kucaktan aşağıya indirilmez, ancak bir bebeğe gösterilebilecek kadar sevgi ve ilgi toplarlar.

Bunlara çoğunlukla yatacak bir yer düşünülmez. Çünkü çoğunlukla, aile bireylerinden birinin ayak ucuna kıvrılmayı severler. Bazen de baş köşedeki koltuğa geçip kurulurlar. Oysa bu tür alışkanlıklar, ev halkının sağlığı açısından olduğu kadar, köpeğin eğitimi açısından da büyük sakıncalar taşır. Bunlar kuşkusuz ev içinde barındıracaktır. Ancak, uygun biçim ve koşullarda…

Köpeği Evde Besleme ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evlerimizde köpekerlimiz için belirleyeceğimiz alanlar, mağazalardan alınabilecek büyük yastıkları ya da köpek yatakları gelişip normal boyutuna ulaşan köpekler için idealdir.

Yavru köpekler için, sığabilecekleri bir tahta kutu da yeterli olacaktır. Bu kutunun yerden on santim kadar yükseltilmesi, hayvanın soğuk ve tozdan korunmasında yarar sağlar. Kutunun, bit, pire gibi parazitlerin barınmasına, pislik ve kir birikimine olanak vermeyecek biçimde çatlaksız ve aralıksız olmasında büyük yararlar vardır. Bu amaçla, kutu içinin muşamba veya naylon örtüyle kaplanması da olumlu sonuç verir.

Bu Önlem, ayrıca kutunun temizlenmesinde de büyük kolaylık sağlar.

Kutunun içine, köpeğin üzerine yatması için ince bir minder koymak gerekir. Bu minder, ot, saman, yün veya pamuktan olabilir. Ancak kolaylıkla çıkartılabilir ve yıkanabilir bir kılıfa sahip olmalıdır. Bu amaçla çuval veya hasır da.kullanılabilir. Böylece gerektikçe temizlenmesi mümkün olur. Minder, her gün silkelenerek üzerindeki tüy ve tozlardan arındırılır. İyi havalarda ise güneşlendirilir ve havalandırılır.

Köpeği evde besleme için gereli olan köpek yatakları ile ilgili daha önce hazırladığımız şu yazıyı inceleyebilirsiniz  Köpeğiniz İçin Doğru Yatak Örtüsünü Seçmek

Köpek İçin hazırlanan yatak veya kutunun ne tür bir özellik taşıması, hangi biçim ve yapıda olması veya hangi malzemeden yapılması gerektiği konusu üzerinde fazlaca durmaya hiç gerek yok. Önemli olan, bunun sağlık ve temizlik açısından uygun özelliklere sahip olmasıdır.

Minder, parazit ve pislik barındırmâmalı, kolayca temizlenebilmelidir. Kulübe, kutu, yatak, sepet veya minder… Köpek için uygun bulunan ve hazırlanan her ne ise, rutubetsiz, ılık ve temiz havalı bir yere yerleştirilmelidir.

Kaynak:        Köpek Dünyası, Tuncel Altınköprü, 1 Mayıs 2009

Bir Yorum Yazın