Köpekler için ilk yardım

Köpeklerimizin başına kötü bir şey geldikçe ilk yardımın önemini daha iyi anlarız. Bir yaralanma, patisinde bir kesik, vücudunda bir yaralanma, kulağında iltihaplanma gibi durumlarda Veterinerimize başvurup yardım alırız.

Peki acil durumlarla karşılaştığımızda nasıl davranacağımız konusunda ne kadar bilgiye sahibiz?

İLK YARDIM

Köpekler çok enerjik ve meraklı hayvanlardır,biz köpek sahiplerinin bütün dikkatine ve önlemine rağmen bir kaza geçirmelerine ve başlarını derde sokmalarına şaşmamak gerekir.Kötü sonuçlara sebep verecek olaylara parklarda,nehir veya deniz kenarlarında,trafikte,bahçede hatta ev içinde karşılaşabilirsiniz.En iyi yöntem ufak ya da büyük her türlü kazanın başınıza gelmeyeceğini düşünmek değil önlem alıp kendinizi hazırlamanızdır. Bir kaza anında tabiiki köpeğinizi veterinere götüreceksiniz. Ancak öncelikli olarak köpeğinize ve veterinerinize yardımcı olmak, köpeğin daha fazlı acı çekmesini önlemek,kanayan bir yarayı durdurmak ve yaranın daha kötü bir hal almasını önlemek için yapacaklarınız vardır.

ALTIN KURALLAR

  1. Sakin olun.Köpeğiniz panik olduğunuzu anlar ve aynı şekilde  cevap verir.
  2. Yiyecek, içecek kesinlikle vermeyin.
  3. Yavaşça ve dikkatlice taşıyın,yatıştırıcı bir ses tonu ile konuşun.
  4. Veteriner Hekiminize gitmeden önce telefon ederek köpeğinizin durumu hakkında ayrıntılı bilgi verin.

Herhangi bir kaza durumunda, yapılması gerekenler şunlardir:

  1. İlk yardımı başarıyla uygulayabilmek için öncelikle olabilecek her şeye hazırlıklı ve sakin olmalısınız.
  2. Siz sinirli ve panik içinde hareket ederseniz köpeğiniz de aynı derecede sinirli ve panik olur çünkü ya çok ağrısı vardır, ya da çok korkmuştur. Köpeğiniz ağrı içindeyken yardım etmeniz için size baktığında siz onun etrafında sinirli bir şekilde koşuştururken onun nasıl tepki vereceğini bir düşünün. Bu durumda köpeğiniz çılgına dönebilir. Ancak siz durum karşısında sakin ve kontrollü davranırsanız köpeğiniz daha sakin olur, size ona yardımcı olmak için daha fazla olanak sağlar.
  3. Eğer köpeğinizin sinirli olduğunu fark ederseniz onu sakinleştirmelisiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu önce onu düzgün bir şekilde zapt etmek olur ve böylece onun hareket etmesini engellemiş olursunuz. Köpeğinizin hareket etmesi, panik olması ve sinirli bir şekilde ağrıdan kurtulmaya çalışması onun doğal reaksiyonudur, bu nedenle onu dikkatlice zapt etmek zorunluluktur. Bu amaçla köpeğinize bir ağızlık takabilirsiniz, veya aynı amaçla ağzını bağlayabilirsiniz (sargı bezi vs ile) Bunun için bağı burnun etrafında düğüm çene altına gelecek şekilde sıkıca bağlayıp boynun arkasından boynuna doğru ikinci bir düğüm atabilirsiniz. Köpeğinizin durumunun daha kötüye gitmemesi için mümkün olduğunca onun hareket etmesini engellemeye çalışın.
  4. Eğer köpeğinizin şiddetli kanaması olduğunu fark ederseniz kanamayı hemen durdurmaya çalışmalısınız.
  5. Bölgeyi oksijenli su ile silerseniz en azından kolayca enfeksiyon kapmasını engellemiş olursunuz. Sonra kanı durdurması amacıyla yaraya yeterine bandaj uygulamalısınız.Ciddi yaraların köpeğinizin şoka girmesine yol açması açısından dikkatli olmalısınız.
  6. Eğer köpeğinizi yaralayan bir yanma olayı ise hemen müdahale etmeli ve bölgeyi soğutmalısınız.
  7. Eğer yanık elektrik çarpmasından olmuşsa bölgeye yanık merhemi ya da kremi uygulayın ve bölgenin temiz kaldığından emin olun.
  8. Eğer kimyasal bir yanıksa bölgeyi acilen bol soğuk su ile yıkayın. Suyun bölgenin tam üstüne doğru aktığından emin olun.
  9. Bölge şişebilir. Bu durumda bölgeye bir buz torbası bağlayın.
  10. Eğer köpeğiniz nefes almıyorsa kalp atışlarını kontrol edin.
  11. Köpeklerin kalbi sol omuzlarının tam altında lokalize olmuştur.
  12. Eğer kalbi atmıyorsa ve bundan eminseniz hemen kalp masajı yapmanız gerekiyor demektir. Bunun için köpeği sırt üstü pozisyona çevirin ve avuç içinizi köpeğin göğüs boşluğunun alt kısmına yerleştirin. Ritmik pompalama hareketleriyle köpeğin göğüs boşluğuna bastırın. Eğer kalbi bir kez atarsa veya başlangıçta atıyorsa ama nefes almıyorsa suni solunum yapmalısınız. Bunun için iki kişiye ihtiyacınız var. Köpeğin ağzını açın ve boğazının tıkalı olup olmadığını kontrol edin. Bir kişiden köpeğin dilini ağzından dışarı çekmesini isteyin. Öylece köpeğin kendi diliyle tıkanıp boğulmasını önlersiniz. Diğer kişi elini köpeğin ağzının çevresini elleri ile sarmalı ki hava ağzının kenarlarından dışarı sızmasın. Köpeğin ağız ve burnunun ön kısmından hızlı nefesler vererek içeri doğru üfleyin. Üç hızlı nefes üfledikten sonra yüzünüzü köpeğin yan tarafına çevirerek onun nefes alıp almadığını dinlemelisiniz.
  13. Mümkünse, ilk yardım uygulaması yapmaya Veteriner Hekiminize giderken yolda başlayın. Örneğin kanamayı kontrol altında tutmaya çalışıyorsanız, önce uygulamaya başlayın ama bu sırada köpeğinizi arabaya koyun ve Veteriner Hekiminize kadar araba kullanabilecek birini bulun. Yolda uygulamaya devam edin. Eğer Veteriner Hekime güvenli ve çabuk şekilde ulaşma imkanınız yoksa siz ilk yardım uygularken telefona ulaşabilecek birini bulun.

Yaralanma durumunun tespitinden sonra, yaraya göre:

         
KIRIKLAR

  1. Köpeğinizin ayağı yada vücudundaki başka bir kemik açık yada kapalı olarak kırılmış olabilir.Yani kemik kırılarak deriyi parçalamış ve dışardan görünüyor olabilir veya içeride kırılmış olabilir.Köpeğiniz inliyor,ayağa kalkamıyor,vücudunda şişkinlik, deforme ile dokunmada hassas bir acı duyuyor ise bir kırık ile karşı karşıyasınız demektir.
  2. Köpeğinizin hareketini kısıtlayın.
  3. Eğer açık bir kırık var ise bu yeri yapışmayan bir bandaj kullanarak sarın ve sert zeminden korumak için pamuk kullanın.
  4. Ayakta bir kırılma var ise;bacağını pamukla iyice sarınız ve bandajlayınız.Bandajı iki kat yapabilirsiniz bu bandaj Veteriner Hekininize gidene kadar iddare etmelidir.
  5. Tahta düzgün bir spatula yada sert ve düzgün bir plastik yardımı ile ayağın düzgün bir hal almasını ve hareket etmemesini sağlayın.Pamuk ile bandaj yaptığınız ayağın altına bu düzgün sathı koyunuz ve yeni bir bandaj ile ayağa sabitleyiniz.
  6. En kısa zamanda Veteriner Hekiminize götürün.

YANMALAR

  1. Deri ve kürk üzerinde ateş yada kaynar bir sıvının verdiği zararlar olarak tanmlayabiliriz.Derin yanıklar o bölgedeki sinir sistemini öldürdüğü için köpeğiniz acı çekmeyebilir ancak bir şokun içinde olabilir.
  2. Yanan bölgeyi acilen soğuk su dökünüz.Ancak vücudun tümü ile çok soğuk suyun temasına kaçınınız.Soğuk sudan dolayı köpeğinizi diğer bir şoka sokabilirsiniz.
  3. Yanan bölgedeki deri ve kürk parçalarını eliniz ile kaldırmaya çalışmayın ve herhangi bir krem yada merhem sürmeyin.
  4. Yanan bölgeyi yapışmayan steril bir bez ile (Gazlı bez) sarınız.Böyle bir steril bez yok ise yiyeceklerimizi saklamak için kullandığımız strech fiimler ile yanık bölgesini kaplayın ve yara üzerine soğuk su ile ıslattığınız bezi koyunuz.
  5. Yangından kurtulan bir köpek ise,duman nefes borusu ve ciğerleri tahriş etmiş olabilir.
  6. En kısa zamanda Veteriner Hekiminize götürün.

NEFES BORUSUNDA YABANCI CİSİMLER

  1. Köpeğiniz kusmaya çalışır iken aynı zamanda aralıklar ile elini ağzına götürüyor ve nefes alma zorluğu çekiyor ise muhtemelelen nefes borusunda yabancı bir cisimden şüphelenilmelidir.
  2. Köpeğinizi oturtun ve birinin yardımını isteyin.
  3. Bir elinizi ağzının üst tarafından diğer elinizi ise alt tarafından tutarak ağzı açınız ve cisimi çıkarmaya çalışınız. Bunu yaparken köpeğin burnunu kapatmadığınızdan emin olun.
  4. Dilini dışarı çıkarın ve yabancı cismi kontrol edin.
  5. Asla küçük parçalar ile yine küçük ve kaygan toplar ile oynamasına izin vermeyin.Büyük boy köpeklerde tenis topunu yakalaması için havaya dikey olarak atmayınız.
  6. Köpeğinize asla kemik vermeyiniz.
  7. Köpeğiniz nefes almaya devam ediyor ancak zorlanıyor ve siz cismi göremiyor veya çıkarmakta zorluk çekiyor iseniz hemen Veteriner Hekiminize götürün.

ZEHİRLENME

  1. Ani hareketsizlik,dengesizlik,kusma,ishal zehirlenme belirtisidir.Çeşitli birçok kimyasal maddeler zehirlenmeye sebep olabilir.Köpeğinizin neden zehirlendiğini araştırmak veterinere tedavi konusunda kolaylık sağlayacaktır.
  2. Zehirlendiğine inandığınız yerden köpeği uzaklaştırın ve olası diğer hayvanlar ile çocukların başka bir zehirlenmeye sebep olmaması için çevre güvenliğini sağlayın.
  3. Veteriner Hekiminize telefon ederek belirtileri söyleyin ve tavsiyelerini uygulayın.
  4. Zehirlendiğine inandığınız maddeyi veya maddeleri Veteriner Hekiminize söyleyiniz ve köpeğinizi Veteriner Hekiminize götürürken bu maddeleri de yanınızda götürünüz.

ARI SOKMASI

  1. Yaz ayları boyunca arılara ve böceklere karşı dikkatli olun.Köpekler meraklı burunlarını ve ağızlarını her yere sokabilirler.Bu bir böcek yuvası yada arı kovanı olabilir.Arı yada böcek sokması lokal yada vücudun tümü üzerinde belirtiler gösterebilir.Sokulan yerde şişkinlik veya vücudun şişmesi,köpeğin inlemesi yada sokulan bölgeyi köpeğin ısırmaya çalışması genel sinyallerdir.Eğer ağız bölgesinde bir ısırma oldu ise salya artış gösterecektir.
  2. İğneyi bulmaya ve cımbız yardımı ile çıkarmaya çalışın.Bunu yaparken çok fazla deriyi sıkmamaya özen gösterin.Böcekler iğnelerini soktukları yerde bırakmazlar.Bunun için köpeğinizin ısırıldığını tahmin ettiğiniz yerde araştırma yaparak hangi böceklerin bulunduğunu saptayın.
  3. Köpeğiniz yerden kalkamıyor ve nefes almakta zorlanıyor,dişetleri solgun pembe görünüşlü ise değişik ve acil yardım gerektiren bir reaksiyon gösteriyor hemen Veteriner Hekiminize götürün.

AÇIK YARALAR

  1. Köpekler sıkça patilerini kesebilir.Bunun için patilerini sık sık kontrol etmeyi bir alışkanlık haline getirin.
  2. Yara yerinden koyu bir kan sızıyor ise ciddi bir damar yarasına işaret etmektedir.
  3. Yara yerinden açık kırmızı ve tazyikli bir kan akışı var ise atardamar yarasına işaret etmektedir.
  4. Küçük ikincil derecede bir yaralanma ise köpeğinizin bu yarayı yalamasına izin verin ancak aşırıya kaçmasını engelleyin yarayı daha da büyütebilir.
  5. Derin olmayan yüzeysel yaralanmalarda,yaralı bölgeyi bir parça pamuk ve antiseptik solüsyon ile temizleyin.
  6. Köpeğin vücudunu dikkatlice kontrol edin yara üzerinde bir cisim olup olmadığını,yaranın derinliği ile ciddiyetini,hayati bölgelere yakın olup olmadığını ve olası diğer yaralanmaları bulmaya çalışın çok küçük olayları bile not edin.
  7. Yara kanamaya devam eder ise yapışmayan steril bir bez ve pamuk yardımı ile yarayı sarın.Aşırı sıkı sarmaktan kaçının.
  8. Yara patide veya bacakta ise yaptığınız bandajın temiz kalmasını sağlamak için eski temiz bir çorabınızı bu bandajın üzerine giydiriniz.Hemen Veteriner Hekiminize götürün.
  9. Atardamar kanamalarında kanamayı durdurmak sıkı bir bandajı gerektirir.Kanama bandaja rağmen devam ediyor ise tekrar bir bandaj ile daha sıkı bir şekilde önlemini alınız.
  10. Göğüs kafesi delinmiş ise burun ve ağızdan alınan nefes akciğerlerden dışarı çıkabilir.Göğüs kafesinden hışırtılı bir ses gelmesi bu olaya işarettir.Hemen gazlı bir bez ve hava geçirmeyen temiz bir nesne ile bu bölgeyi kapatın ve hışırtılı ses kesilinceye kadar basınç uygulayın.Solunumu önlememek için fazla basınçtan kaçının.Bu bölgeyi bir bandaj ile sabitleyiniz.
  11. Nefes almıyor ve kalp atışı hissetmiyor iseniz.Gözüne parmağınız ile vurunuz eğer yaşıyor ama kendinde değil ise göz kırpacaktır.Eğer cevap vermiyor ise sorun var.Suni teneffüs yapın ve aynı zamanda kalp masajı yapın.Ancak bu sistemler köpeklere uygulandığında minimum başarı ile karşılaşılmıştır.
  12. Acilen Veteriner Hekiminize götürünüz.Her zaman olduğu gibi Veteriner Hekiminize telefon ederek durum hakkında bilgi vermeyi de unutmayınız.

 


YARALI KÖPEĞİ TAŞIMAK

  1. Kötü bir kaza ve yaralanmaya maruz kalan köpeğiniz korku ve endişe içinde olacaktır.Yaranın vermiş olduğu acı ve ağrı hissinden dolayı düşündüğünüz gibi hareket etmeyebilir,sizi ısırmaya çalışabilir.Bunun için mümkün olduğunca köpeğin dişlerinden uzak durun ve yaralı bölgeye sert hareketlerden kaçının.
  2. Dikkatli ve bilinçli hareket edin köpeğinizle rahatlatıcı bir ses tonu ile konuşarak rahatlamasını sağlayın.
  3. Sevk tasmasını hazır hale getirin ve takın bu mümkün değil ise; köpeğinizi dolaştırırken sevk tasmasını tuttuğunuz yerden (tutamaç) tasmanın diğer mandallı ucunu bu tutamaçtan geçirerek bir boğma tasma haline getirin ve köpeğinizin boynunua takın.(Köpeğinizi asla bu tasmadan çekip sürüklemeyin)Herhangi bir ısırılmaya karşı köpeğinize ağızlığını takın eğer yoksa bir kumaşdan yada gazlı bezi kullanarak hazırlayacağınız uzun şerit halindeki bez ile köpeğinizin ağzını bağlayın.Bunu yaparken şerit halindeki beze yumuşak köpeğinizin ağzının büyüklüğü ile oranlı bir düğüm atın ve ağzına geçirin düğüm yeri altta kalmalı,daha sonra diğer iki ucu boynundan dolaştırarak bağlayın.Ancak bu uygulamayı yüz ve ağız yarası olan,nefes almakta güçlük çekilen durumlarda kesinlikle uygulamayın. Köpeğiniz yürüyebilecek durumda ise güvende olması için arabanıza yatırın.
  4. Eğer yürüyemeyecek durumda ise taşımaya hazır olun.Küçük köpekler kolayca taşınır.Taşırken köpeğin yaralarına,kırık olduğu bölgelere dikkat edin ve nefes yolunu kapatmadığınızdan emin olun.
  5. Orta boy köpekler için bir elinizi göğüs çevresinden diğer elinizi bacakların vücut ile birleştiği yerden kalçayı da destekleyerek kaldırın.
  6. Büyük boy köpekler için yardım gerekebilir.Birinci kişi köpeğin boynunun altından,diğer elini köpeğin ellerinin vücut ile birleştiği yerden tutmalı göğsünü desteklemeli,diğer kişi ise ayakların vücut ile birleştiği yerden kavramalı ve kalçayı ve vücudu orta noktadan destekleyerek kaldırmalı.
  7. Bel kemiği ile omurilik kırılmalarında kesinlikle köpeği yerden kaldırmayın hemen profesyonel bir yardım için veterineri bölgeye çağırın. Her üç boy köpek ırkları için uygulanacak en iyi yöntem ise;
  8. Köpeğinizin yattığı yerin hemen arkasına bir battaniye serin yada düzgün sert plastik veya yine düzgün sağlam köpeğin boyuna göre bir tahta üzerine köpeğinizi çok az kaldırarak yada sürükleyerek birkaç kişi ile birlikte dengeli bir biçimde alın.Yerden kaldırırken çok dikkatli olun.
  9. Köpeğinizde ciddi bir yara veya kırık tahmin ettiğiniz bölgeye dokunmadan yavaşça kaldırın.Bu arada elinizi köpeğin ağzından uzak tutun canı yandığı ve endişe içinde olduğu için sizi ısırabilir.
  10. Neden değer verdiğiniz ve hayatı paylaştığınız dostunuz için ayrı bir ecza dolabı olmasın.Bir ecza dolabı daha alarak Veteriner Hekiminizin telefon numarasını bu dolabın üzerine kolayca okunacak şekilde yazınız ve yapıştırınız Gerekli tıbbi malzemeleri hazır bulundurun.

Ev İçinde

1. Pamuk – Temizlemek ve sargıda kullanmak üzere.
2. Antiseptik solüsyon – Yarayı temizlemek ve temiz tutmak için.
3. Flaster – Bandajı sabitlemek için.
4. Gazlı ve steril bezler.
5. Eski temiz çoraplar – Özellikle bacak ve ayak bandajlarının temiz kalması için.
6. Antiseptik krem.
7. Termometre.
8. Makas .
9. Cımbız.
10. Yanıklar için kullanılacak veterinerin önerdiği krem.
11. Strech film – Yanık bölgeyi sarmak için.
12. Krep bandaj.
13. Soda-Kusturmak için.Veteriner önerisi ile.
14. Ağızlık ya da ısırılmaya karşı önlem almak için ağzı bağlayacağınız uzun şerit -Gazlı bezden hazırlayabilirsiniz.
15. Soda bicarbonat – Arı ve böcek sokmaları için.
16. Tentürdiyot
17. Alkol

Arabada

1. Köpeği taşımak için köpeğinizin boyuna uygun sert plastik veya ince tahta.
2. Ağızlık ya da ısırılmaya karşı önlem almak için ağızı bağlayacağınız uzun şerit -Gazlı bezden hazırlayabilirsiniz.
3. Tasma ve sevk tasması.
4. Veteriner Hekimin telefon numarası
5. Telefon etmek için telefon kartı.
6. Antiseptik solüston.
7. Antiseptik krem.
8. Krep bandaj.
9. Flaster
10. Makas
11. Cımbız
12. El Feneri
13. Fosforlu Giyecekler

Bir Yorum Yazın