Kedi Bakımı: Tarama, Göz, Diş ve Tırnak Bakımı

Kedinizi taramak için en uygun yer, evin dışında, balkon ya da bahçedir. Böylece, kir, tüy ve pirelerin ev içinde yayılması ve kedi tüyüne alerjisi olanların, kedilerin en çok sevdiği bu tarama işleminden rahatsız olmaları önlenmiş olur. Eğer kedinizi açıkhavada taramamz mümkün değilse, banyoda tarayabilirsiniz. Ancak, tarama sırasında, yere bir gazete kağıdı ya da bir örtü yaymanız tavsiye olunur.

Doğadaki kedinin tüylerinin sadece yaz mevsiminde dökülmesine karşın, ev kedileri evlerde, yani belli bir sıcaklık derecesinin üzerindeki yerlerde yaşadıklarından, tüm yıl boyunca tüy dökerler. Bu da ev kedilerinin mutlak her gün taranmasını gerektirir. Özellikle uzun tüylü kediler için günde en az iki kez 15-20 dakika süren “taranma seansları” düzenlenmelidir. Aksi halde, uzun tüyler birbirine dolaşıp belki de zamanla düğüm olacak ve kediniz için, özellikle temizlenirken, can sıkıcı bir hal alacaktır. Ayrıca, kedinizin bu tüy yumaklarım yalayıp yutması onun sağlığı açısından sakıncalıdır.
Kedinizi taramaya başlamadan önce iyice bir sağlık kontrolünden geçirin. Kediniz sağlıklıysa; kulak bakımına gerek yok. Kulaklarım dikkatlice yoklayın. Kediniz sık sık kulaklarım kaşıyorsa, bir problem var demektir. Eğer kulakları kirliyse, zeytinyağına batırılmış bir kulak temizleyicisi ile kulakları temizleyin. Kulakta bloke olmuş kulak kirini temizlemek için kulaklarına masaj yapın.

Uzun tüylü ve kısa tüylü kedilerin taranmalarında da haliyle birtakım küçük farklılıklar bulunur.
Uzun tüylü kedilerin taranması: Önce geniş dişli bir tarakla üstteki ölü deri döküntülerini temizleyin. Sonra daha ince dişli tel bir tarakla ölü tüyleri toplayın. Kedinizin arka tarafını dikkatlice tarayın, bu bölgeden genellikle avuç dolu tüy çıkar. Daha soma, talk pudrası kullanarak fırçalamaya devam edin. Böylece, tüylerin birbirinden ayrılmasını ve düğüm olmamasını sağlayabilirsiniz. Kedinizin yüzünü temizlemek için de diş fırçası kullanabilirsiniz. Ancak, gözlşrini incitmemeye dikkat etmeniz gerekir.
Kısa tüylü kedilerin taranması: Kısa tüylü kedilerin uzun tüylüler gibi her gün taranmasını gerekmez. Ayrıca, kısa tüylü kedilerin dilleri, uzun tüylü kedilere oranla daha uzundur, böylece tarama işlemini kısmen kendileri yafctf   
pabilirler. Kısa tüylü kedileri çok sık taranırlarsa, yalanarak taranmaya ihtiyaç duymayacakları için yalanmayı unutabilirler. Bu nedenle kısa tüylü kedileri çok sık taramamak gerekir. Tarama işlemi sırasında ilk olarak ince dişli metal bir tarakla başından kuyruğuna doğru tarayın. Tararken, ufak kara beneklere dikkat edin. Bu benekler kedinizde pire olduğuna işarettir. Daha soma lastik ya da yumuşak bebek fırçasıyla kedinizi tüylerinin doğrultusunda tarayın. Son olarak, parlak tüylü bir kediniz olmasım istiyorsanız, ipek, kadife ya da güderi bir bez parçasıyla silebilirsiniz.

Göz Kontrolü
Uzun tüylü kedilerin gözyaşı kanallarının tıkanması olasılığı oldukça yüksektir. Böyle bir durumda, kedinin gözü yaşlamr ve akıntı yapar. Akıntı, yanaklarında kara lekeler bırakır. Bunu temizlemek için ılık tuzlu suya batırılmış bir pamuk kullanın.

Diş Kontrolü
Kedinizin dişlerini en az haftada bir kez temizlemeniz gerekli. Kedilerin dişlerinde de, tıpkı insanların dişlerinde olduğu gibi zamanla taşlaşma olabilir. Ancak kediniz, nedeni ne olursa olsun, ağzının içine dalınmasından hoşlanmayacaktır. Bu nedenle arada bir veterinerinizi ziyaret etmek zorunda kalabilir. Siz en iyisi ona kuru bisküviler ikram ederek diş jimnastiği yapmasını sağlayın.

Tırnak Kontrolü
Sağlıklı kedilerin tırnakları kendiliğinden törpülenir. (Çünkü sevimli kediniz, tüm koltuklara, yataklara, perdelere, kısaca evde bulabildiği her şeye tırnaklarım geçirecektir.) Ancak kediniz yaşlandıkça, törpüleme işini size devreder. Bunun için zaman zaman onun tırnaklarım uçlarından biraz alarak rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Bunu yaparken, sadece tırnağın ucundaki beyaz dokuyu kesin. Biraz daha dipteki pembemsi doku sinir içerdiğinden, canlıdır ve eğer yanlışlıkla bu bölgeye dokunursanız sevgili miniğinizin canını yakmış olursunuz.

Kaynak:        Najla Kurdoğlu, Sema Öğünlü, “Kedi bakımı ve Sağlığı”, 1993
Resimler:    flickr.com, davidmontse

Bir Yorum Yazın