Köpeklerde sıcak çarpması

Sıcak çarpması, vücudun normal sıcaklık değerini koruyamadığı durumlarda meydana gelir. Hayvanların insanlar gibi etkili bir vücut soğutma sistemleri yoktur. İnsanlar terler ama köpekler terlemez ve kısa sürede vücut sıcaklıkları artabilir. Küçük çaplı sıcak çarpması geçirmiş bir köpek 40-41 derecelik bir vücut sıcaklığına erişir. Bu durumda olan bir köpek, acil müdahale ve veteriner kontrolü ile 1 saat içerisinde normal vücut sıcaklığına (37,5-39) geri dönebilir.

Ciddi boyutlu bir sıcak çarpması durumu (41 derecenin üstünde) ölümcül olabilir. Bu durumda acil veteriner yardımına ihtiyacınız olacaktır.

Sıcak çarpması belirtileri

Sıcak çarpması geçiren bir köpek aşağıdaki belirtileri gösterecektir:

  • Hızlı nefes alma
  • Açık kırmızı renkli bir dil
  • Kırmızı ve soluk diş etleri
  • Kalın ve yapışkan salya
  • Depresyon
  • Halsizlik
  • Baş dönmesi
  • İshal
  • Şok
  • Koma
sicak-2.jpg

Ne yapmak gerekir?

Köpeğinizi acilen sıcak bölgeden uzaklaştırın. Veterinere gitmeden önce vücut sıcaklığını düşürmek için soğuk su ile yıkayın. Küçük köpekler için ılık su kullanın. Daha sonra ekraftaki hava akımını herhangi bir cisin ile yelleyerek ya da valtilatör ile artırın ve ortamı serinletin.

Dikkat etmeniz gereken husus, çok soğuk su kullanmamaktır. Yüksek bir vücut sıcaklığından düşük bir sıcaklığa geçiş çok tehlikeli olabilir. 5 dakikada bir vücut sıcaklığı ölçülmelidir.

Vücut sıcaklığı 39,5 dereceye düştüğünde bu işlemler durudurmalı, köpeğinizi kurulayıp daha fazla ısı kaybına uğramamasını sağlamalısınız. Köpeğiniz iyileşiyor gibi görünse de mutlaka veterinerinize gidin. Başka komplikasyonların oluşması riskine karşı veterinerinize gitmeniz önemlidir.

Bu esnada köpeğinizin su içmesini sağlayın. Zorla soğuk su vermeye kalkmayın. Zorla soğuk su içmek tıkanmaya ya da boğulmaya neden olabilir.

sicak-1.jpg

Muayene safhası

Veterineriniz ilk adım olarak vücut sıcaklığını normal seviyeye düşürmeye çalışıp vücut sıcaklığını izleyecektir. Köpeğinize sıvı gıdalar verilecek ve bir olasılık oksijen verilecektir.

Şoka girip girmediği incelenecek, solunum yolları, böbrek yetmezliği, kalp sorunları gibi sorunlara karşı gerekli tetkikleri yapılacaktır. Kan örnekleri alınıp kanın pıhtılaşma süresi ölçülecektir. Bunun sebebi, genel komplikasyonlar arasında kan pıhtılaşma süresindeki değişikliklerin de yer almasıdır.

İyileşme sonrası bakım

Ufak çaplı bir sıcak çarpması geçirmiş köpek, çokğu zaman hiçbir sorun yaşamadan ve kısa bir süre içerisinde iyileşebilmektedir. Ciddi sıcak çarpmasına maruz kalmış köpeklerin organlarında hasar oluşabilir. Bu rahatsızlığı geçiren bir köpeğin, aynı sorunu yaşama riski artmıştır. Bu nedenle bazı önlemler almanız gerekecektir:

Yaşlı, kalp sorunu olan, obez ya da solunum yollarında sorun olan köpeklerin serin ve gölgeli yerlerde bakılması gerekir. Sıcak havalarda normal aktiviteler bir bu durumdaki köpekler için sakıncalıdır.

Her daim serin ve taze suya erişebilmelerini sağlayın. Arabanızı park edip köpeğinizi içinde bırakmayın. Sıcak havalarda, kısa sürelerde araba içerisindeki sıcaklık yükselir.

Sıcak havalarda ağızlık takmayın.

Gölge olmayan plaj, asfalt gibi ısıyı yansıtan alanlardan uzak durun.

Köpeğinizin yüzmesi ya da su iel oynaması vücut sıcaklığını normal seviyelerde tutacaktır.

Köpeğinizi evin serin bir bölgesinde tutun. Klima bir çözümdür. Klimanın olmadığı ortamlarda pet şişe içerisinde suyu buzlukta dondurun. Sonra onu bir havluya serip yere bırakın. Sıcaktan bunalan köpeğiniz bu soğuk cismin üzerine yatacaktır. Aynı işlemi, buz parçalarını buzdolabı saklama poşetlerine koyup, etrafını havlu ile sararak da gerçekleştirebilirsiniz.

Kaynak: Peteducation.com, 22 Ocak 2008

Bir Yorum Yazın