Kuşkusuz herkes gibi siz de, köpeğinizin sağlıklı olmasını istersiniz. Avrupa ve Amerika’da, istenilen cinste, istenilen nitelik ve özelliklerde yavru almak mümkün. Yaygın ve tanınmış köpek kulüpleri, soy kütüklü, seçkin nitelikli, veteriner hekim denetiminden geçmiş köpekleri, isteyenlerin arzusuna, bedelleri karşılığında sunarlar. Türkiye’de köpek satan dükkanlar olduğu kadar sokağa ve barınağa bırakılmış ya da sokaklarda doğmuş köpekler de bulunmaktadır. Yurdumuzda köpek edinmek isteyenler, bu tip yerlerden istedikleri cins köpeği sahiplenebilmektedirler.
Alacağımız yavrunun iyi nitelikler taşıyıp taşımadığını, sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayacağız? İşte bu konuda bütün İş, sizin dikatinize ve gözlem yeteneğinize kalıyor. Köpeğinizin sağlık durumu hakkında fikir elde edebilmek için ana-babasını gözlemeli, nitelikleri hakkında bilgi edinmelisiniz. Kalıtım, yavrunun aşağı yukarı pek çok niteliğini belirlemiştir. Yani yavrunuz büyüyüp geliştiğinde, pek çok niteliğiyle anne ve babasının bir benzeri olacaktır.
İkinci adım olarak kendinizi, çoğunlukla çekingen olan yavrulara alıştırmaya, ısındırmaya çalışın. Yavrular çekingenliklerini yenip size alıştıktan sonra onları dikkatle gözleyin Canlı, hareketli, çevresiyle ilgili olan yavruyu seçin. Onu elinize alın ve inceleyin. Onda şu temel nitelikleri buluyor musunuz?
Baş: Gözler, çapaksız ve parlak; dişler, beyaz ve temiz; kulakların içi kirşiz; burun nemli ve akıntısız olmalıdır. Kulakta görülebilecek kirler ilerde kansere yol açabilir. Burunda görülebilecek akıntı, nezle belirtisi olabileceği gibi, Gençlik Hastalığı’nın başlangıç işareti de olabilir.
Gövde: Yavru köpekler çoğunlukla şişman ve dolgun bir gövdeye sahip olurlar. Gövdeyi kaplayan tüm tüylerin, düzgün, temiz ve parlak olması, sağlığı açısından önemli bir belirtidir. Gövdede, tüysüz, kel yöreler bulunmamalıdır. Bunlar uyuz hastalığının bir işareti olabilir. Elinizle tüyleri, çıkış istikametinin ters yönüne doğru sıvazlayarak, pire,kene türü zararlıları temizleyebilirsiniz.
Bacaklar: Kemikler düzgün, yerinde ve türünün genel biçimine uygun olmalıdır. Yavru köpeklerde bacak çıkıklarına çok rastlanır. Bacaklar, dikkatle, özenle ve belirli bir basınçla sıvazlandığında, köpekte herhangi bir can acısı belirtisi görülmemeli. Uzun tüylü köpeklerde olabilecek kemik kusurlarının gözden kaçabileceği göz önüne alınarak, daha titiz bir inceleme yapılmalıdır.
Ancak bütün bunlar birer ön incelemedir. Tüm denetiminizi yaptıktan ve istediğiniz yavruyu seçtikten sonra onu, semtinizdeki bir veterinere götürerek sağlık kontrolünü yaptırmalısınız. Çünkü köpeklerin, insanlar için tehlikeli olan bâzı parazitleri vardır. Onlarla oynar, onları sevip okşarken, parmaklarımıza, tırnaklarımızın arasına bulaşan parazit yumurtaları ağız yoluyla vücudumuza girebilir ve çok ağır hastalıklara neden olabilir. Veterinerin yapacağı muayene ve tahlillerden sonradır ki, yavru köpeğimizi tam bir güven ve gönül rahatlığı içinde yeni yuvasına götürebiliriz.
Kaynak: Köpek Dünyası, Tuncel Altınköprü, 20 Mayıs 2009
Resimler: flickr.com, John and Pam