Yeni doğan bir kedinin ilk 6 haftası çok önemlidir. Bu dönem, yavru kedinin ömür boyu sahip olacağı kişiliğinin ve karakterinin belli olacağı süreçtir. Bu süreç ayrıca yavru kedinin bir çok hastalığa açık olduğu dönemdir.
Yavru kediler bu dönemde gösterdikleri fiziksel gelişimi büyük bir ihtimalle haytalarının diğer hiçbir bölümünde gösteremeyeceklerdir. Bu değişimi izlemek, bir hayvan sever olarak, müthiş bir deneyimdir.
İlk haftada yaşanacak gelişmelerden ve yavru kedinin davranış ve ihtiyaçlarından başlayıp sırasıyla diğer haftalara geçeceğiz.
1. Hafta – Yemek Öğütücüler
Yeni doğmuş bir kedi yaklaşık yüz gram ağırlığındadır. Kolaylıkla avcunuza sığabilir. Göbek bağı 2-3 gün içerisinde düşecektir. Gözleri ve kulak kanalları ise henüz açılmamış olacaktır.
Bu dönemdeki kediler yardıma muhtaçtır, özellikle annesininkine. Anne kedi, yavrusunun ihtiyaçlarını bilir. Anne kedi yavrularını besler, vücuduna yakın tutup ısıtır, dili ile temizler, sindirimi sisteminin çalışmaya başlamasına ve tuvalet ihtiyacını gidermesini öğrenmesine yardımcı olur. Anne kediler, yavrularını dış etkenlere karşı korurlar. İnsanlar ya da tehdit oluşturabilecek hayvanlar çok yaklaştığında yavrularını daha güvenli bir yere taşırlar.
Anne kedilerin doğal ya da aşı yolu ile almış oldukları bağışıklık, ilk 48 saat içerisinde yavru kediye de geçer. Yeni doğanlar 100 gram civarında olup ilk haftanın sonunda bu ağırlığı iki katına çıkarabilirler. Bu aşamada tam bir yemek öğütücüsü durumunda olup bütün gün yaptıkları yemek, uyumak ve tuvalet ihtiyacını gidermektir.
Bu dönemde sosyal faaliyetler en düşük seviyede olup annelerinden süt emerek, annelerinin karnını küçük patileri ile iterek geçirirler.
Kaynak: http://cats.about.com/, Franny Syufy, 27 Aralık 2007