Evinde köpek besleyen herkesin başına terlik ve ayakkabılarının yenmesi, tuvalet kağıtlarının parçalnması, hatta mobilyaların kemirilmesi gibi nahoş olaylar gelmiştir. Ev içerisinde –yendiğinde- zehirli etki verebilecek bi rçok malzeme bulunmaktadır. Köpeğiniz bu malzemelere ya kullanılırken erişebilir ya da bilmeden erişebilmesine olanak sağlamış olabilirsiniz.
Bu nedenle özellikle temizlik malzemelerini köpeklerinizin ve çocuklarınızın erişemeyeceği yerlerde tutmalısınız. Köpeklerimize zehirli olabilecek malzemeler aşağıdaki gibidir:
Asitler: Hidroklorik, sülfirik, nitrik ve fosforik asitler zehirlidir. Bu asitleri içeren ürünler ve malzemeler şunlardır: Tuvalet temizleme ürünleri, havuz suyu kimyasalları, pas sökücüler, silah temizleme ürünleri ve otomobil aküleri.
Alkaliler: Potasyum permanganat, amonyum hidroksit gibi kimyasallar zehirlidir. Alkaliler tuvalet temizlik ürünleri, deterjanları ve alkali pillerde bulunur.
Antifriz: Antifiriz ürünler genellikle etilen glikol, propilen glikol ve metanol içerirler. Arabanıza kullanabileceğiniz bu tür ürünlerden mutlaka köpeğinizi uzak tutmalısınız.
Arsenik: Arsenik, genellikle hamam böceği, karınca bertaraf edici ilaçlarda, mobilya koruyucu ürünlerde bulunur. Arsenik özellikle böbrek ciğer ve deriye hasar verir.
Borik Asit: Borat, borik asit ve boron karınca ve hamam böceği ilaçlarında, gübrelerde, takma diş ve lens temizleme solüsyonlarında, antiseptiklerde, dezenfektanlarda, bir çok temizlik ürününde ve ağız bakımı ürünlerinde bulunabilir.
Çamaşır suyu: Sodyum hipoklorit, hipoklorit tuzlar, sodyum peroksit ve enzimli deterjanlarda bulunur. Bu tür ürünler, temas etikleri dokuyu yakar, yutulduğunda ise midede yaraya sebep olur.
Sitrus yağı: Sitrus yağı genellikle şampuanda, deodoranlarda, böcek kovucu ürünlerde, bazı yiyecek katkılarında ve ev deodoranlarında bulunabilir. Bu tür ürünler karaciğere zarar verir.
Deterjanlar: Deterjanlar 4 ana kategoridir:
Sabunlar: Ev, temizlik ve ev yapımı sabunlar. Gerçek sabunlar genellikle zehir etkisi vermezler.
Anyonik deterjanlar: Çamaşır ve bulaşık deterjanları, şampuanlar, bulaşık makinesi deterjanları. Aşırı doz alınmadığı sürece ölümcül bir etkisi yoktur. Zaten köpeğiniz bir sefer tadını alırsa, bu tür deterjanlara bir daha yaklaşmayacaktır.
Katyonik deterjanlar: Yumuşatıcılar, dezenfektanlar, pas önleyiciler, petrol ürünleri. Bu ürünler yüksek derecede zehirlidir.
İyonik olmayanlar: Bulaşık makinesi deterjanları, şampuanlar ve bazı çamaşır makinesi deterjanlarında bulunabilir. Bu tür deterjanların zehir etkisi çok düşüktür.
Etilen glikol: Antifrizler, pas sökücüler, film işleme solüsyonları etilen glikol ihtiva eden malzemelerdir. Etilen glikolde zehir oranı çok yüksektir. Ciğerlere ve böbreklere zarar verir.
Demir: Köpeğinizin demire erişebileceği ortamlar demir katkılı vitamin mineral karışımları ve bitki gübreleridir. Demir, köpeğinizin ince bağırsağı ve midesine aşındırıcı etki yaparak yaralanmalara neden olabilir. Demir ayrıca köpeğinizin hücre yapısını bozarak zarar verebilir.
Gaz ve benzin: Gaz ve benzin, deri ve sindirim sistemi üzerinden vücuda girer. Salya akıntısının artması, kusma, ishal olma, nefes almada zorluk gibi yan etkileri vardır. Yüksek derece zehirlidir. Gaz ya da benzin almış köpeğinizi, -almış olduğu miktara dayalı olarak- kaybetme riskiniz bulunmaktadır.
Kurşun: Kurşun, boya, kiremit, pillerde, su tesisatı parçalarında, cam macununda, kurşun varaklarda, golf toplarında, çatı izolasyon malzemelerinde, şampanya şie mantarında, cilalı seramiklerde, olta kurşunlarında bulunur. Özellikle yavru köpeklerde, ağız yoluyla alınan kurşunun zararı büyüktür.
Cıva: Termoetreler, barometreler, florasan ışıkları ve bazı ilaçlarda bulunmakla birlikte birlikte ,kömür yağ ve doğalgazın yanması sonucu ortaya çıkan bir kimyasaldır. Sinir ve sindirim sistemini etkilemekle birlikte zehir etkisi büyüktür. Yavru köpeklerde gelişimi engeller.
Çinko: Gübre, boya, zımbalarda bulunabilen çinko, özellikle miideye zarar verir.
Kaynak: peteducation.com, 24 Mart 2008
Resim: flickr.com, “sarah …”, 24 Mart 2008