Yetişkin köpekler için ev yemeği tarifi

Modern hayatta köpeklerimizi genelde ticari kuru mamalar ile besliyoruz. Bu bize hem kolay geliyor hem de bu konuda çok fazla bilgili değiliz. Kuru mamaya alternatif olarak tüm dünyada kabul edilmiş beslenme yöntemleri bulunmaktadir.Bu yazıda “ev yemeği” tariflerini paylasmak istiyorum.

Ev yemeği denildiginde ilk akla gelen evde kendimize pişirdiğimiz yemeklerden köpeklerimize vermek oluyor ama bu kesinlikle çok yanlıştır. Köpeklerimize çok zararlı olan bazi yiyecekler genelde bizim yemeklerimizde ana katkı oluyor (Örneğin : soğan, salça)
Ev yemeğinden kasıt “köpeğinize özel” yemek pişirmektir.

Kuru mamaların içinde bulunan kimyasallari bilemiyoruz. Tek bildigimiz çok yuskek ısılarda pişirilip, fırınlanan yiyecekler olduğu.  Kuru mama ile beslenen bazi köpeklerde koku problemi olabiliyor veya bazi köpekler kuru mamayı kabul etmiyor. Bu durumlarda diğer alternatifleri deneyebilirsiniz.
Şayet köpeğinize ne yedirdiğinizi bilmek istiyorsanız, tarifleri taze şekilde kendiniz hazırlamak istiyorsanız, aşağıdaki menüyü deneyebilirsiniz.

Öncelikle çok dikkat edilmesi gereken bırkaç husus var.
1)Yeni bir yemek tarzina geçerken mutlaka ufak ufak ve alıştırarak geçmeniz gerekir. Ani değişiklikler köpeğinizi ishal/kabız yapabilir ya da bazı mide problemlerine yol açabilir.
2)Yemeğe yeni sebzeler eklerken küçük gramlarda eklemeniz lazim. Şayet bir tepki görmezseniz, miktari arttirabilirsiniz.
Biz insanlarda olduğu gibi, aynı ırktan bile olsa her köpeğin anatomisi farklıdır. Bir köpeği rahatsiz eden bir sebze/yemek, digerini hic etmeyebilir. Yeni şeylere gecerken 1-2 gün köpeğinizin vereceği reaksiyona lütfen dikkat ediniz.
3)Asagida siralayacagimiz sebzeler YASAK grubundandir.
Yasakli sebzeler : Patlican, domates, soğangiller, pirasa, ispanak (patates zararlı degil ama fazla nisasta icerdiginden, kullanılması tavsiye edilmiiyor)

home_made_dog_food.jpg

Köpekler icin ev yemeği tarifi :

2 kilo sebze (zararlı olanlar hariç)
1,5 kilo et dana, tavuk veya hindi. Tercih size kalmış.
Goz karari pirinç.

Sebzeleri  üzerine çok az su ekleyerek düdüklü tencerede 10 dakika pişirip blender’dan geçirerek yoğun sulu bir sebze karışımı elde edebilirsiniz. Bu karışımı leğene veya büyük bir tencereye aktarınız.

Ayrı bir tencerede eti pişirin..Protein çok uzun süre kaynamamalıdır. Bu kaynama esnasıdna köpeklere çok faydali olan bazi mineralleri yitiriyorlar. 3-4 dk eti kaynatmaniz yeterli olacaktir.
Pisen eti sebze karışımina ilave edin. Suyunu dökmeyip, bu suda da pirinçi haslayabilirsiniz. Böylece etin suya çıkan vitaminini de dökmemis oluyoruz. Pirinç de haslandiktan sonra, onu da karışıma ekleyin ve hepsini harmanlayın.

Günluk verilmesi gereken miktar köpeğin ideal kilosunun %3’u kadardır. Şayet köpeğiniz kilo fazlasi varsa bu orani %2 yapabilirsiniz.
30 kilo olan bir köpek icin bu yemek 5-6 gün kadar yetebilir.

Köpeğinizin her öğün yiyeceği kadar miktarı buzdolabi poşetlerine bölerek işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. İlk 3-4 poşeti buzdolabinin alt kısmında, kalanını da derin dondurucuya koyarak saklayabilirsiniz.
Buzdolabının alt kısmındaki bittikçe, buzluktan cikarip eriterek köpeğinize afiyetli bir öğün sunabilirsiniz.

Yemeğe tuz veya baharat eklenmemelidir.

Bu yemek 100% doğaldır. Içinde ne olduğunu bilerek köpeğinize verebilirsiniz. Bayılarak yiyeceğinden eminim.

Probiyotik yoğurtlar da köpekler için çok faydalıdır. Haftada 2-3 kere probiyotik yoğurt ekleyerek öğünü zenginleştirebilirsiniz.
Her hafta sebzeleri ve et kaynağını değiştirerek köpeğinize çok severek yiyebileceği öğünler hazirlayabilirsiniz. Böylece o da hergün aynı yemeği yemeyerek, saglikli bir sekilde hayatina devam edebilir.

ÖNEMLİ NOT : Bu tarif yestişkin ve sağlıklı bir köpek içindir. Gelişimini tamamlamamiş, yaşli veya hasta köpişlerde kullanımını veterinerize danışınız.

Sema Özpekmezci

Bir Yorum Yazın