Akvaryum Çeşitleri | Cam, Saydam, Eternit, Metal Çerçeveli

Akvaryum çeşitleri nelerdir demeden önce akvaryumu birtanımlayalım. Çevresi cam ya da benzeri saydam bir madde ile çevrili ve içinde su bulunan irili ufaklı her kaba akvaryum diyebiliriz. Akvaryum olarak bir cam kavanozu kullanabileceğimiz gibi, çok büyük ve etrafı çerçeveli bir yapı içinde de balık ya da bir başka süs hayvanı yetiştirebilir, bakımım yapabiliriz. Bu durumda akvaryum olarak kullandığımız yapıları 5 grupta toplayabiliriz. Bunlar:

akvaryum çeşitleri
  1. Tamamen cam akvaryumlar
  2. Saydam malzeme akvaryumları
  3. Eternit akvaryumlar
  4. Metal çerçeveli akvaryumlar
  5. Yapıştırma cam akvaryumlar
Akvaryum Çeşitleri – Tamamen Cam Akvaryumlar

Bir bütün halinde cam fabrikalarında üretilen ve yapısında sadece cam bulunan akvaryumlardır. Günümüzde böylelerini bulmak oldukça zordur. Her şeyin bir taklidinin yapıldığı günümüzde şayet bulabilirsek bu tip akvaryumlar çok ideal birer üretim akvaryumlarıdır. Çabuk kırılabilme ve kolayca çizilebilme özellikleri olmasa tek tercih nedenli olmaları işten değildir. Ancak yine de büyük boy akvaryum isteyenler için uygun sayılmaz. Çünkü en ideal ölçüleri 40x30x30 cm. olmaktadır. Bunun dışındaki ebatlar için özel üretim (büyüdükçe daha kaim cam gerekli) gerekir ki bu da ülkemiz için olanak dışı sayılabilir. Bu nedenle özellikle Japon balığı gibi büyük akvaryum isteyen balıkların bakımını yapacak olanlar için uygun sayılmazlar.
Bazen üretim hataları, içindeki balığın güzel görünmesini engelleyebilir. Ancak böylelerini satın almayarak bu sakınca ortadan kaldırılabilir. Kırılma olasılığı altına keçe, kağıt ya da köpük konularak bir ölçüde ortadan kaldırıla bilinir. Betta gibi erkeği kavgacı olan balıklar bir süre bu akvaryumlarda eşinden ayrı tutulur ve çiftleş¬meye hazır duruma geldiğinde (genellikle köpük yaparlar) yan yana konularak yumurtlamaları sağlanır.

Akvaryum Çeşitleri – Saydam Malzeme Akvaryumları

Bunlar da küçük akvaryumlardır. Cam akvaryumlar kadar saydam olmamakla birlikte, kırılma tehlikesinin azlığı ve tamamen düzgün yüzeyli olmaları nedeniyle tercih edilirler. Temizliklerinde cam akvaryummuş gibi özen gösterilmeli, çizilmeleri önlenmelidir. Bunları temizlerken hiçbir kimyasal temizleyici madde kullanmayı¬nız. Ayrıca bunları alttan ısıtmayınız. Ülkemizde çok yaygın değildir.

Akvaryum Çeşitleri – Eternit Akvaryumlar

Bunlarda sadece bir yüzey görüntü verir. Çünkü sadece ön taraf camdır ve görüntü ancak bu yüzeyden olur. Boyutları ne olursa olsun tartışmasız sağlam akvaryumlardır. Bunlar özellikle bilimsel amaçlar için kullanılır.

Akvaryum Çeşitleri – Metal Çerçeveli Akvaryumlar

Daha önceki yıllarda çerçeve olarak demir köşebentler kullanılırdı. Fakat ne kadar iyi boyansa da demir köşe¬bentler zamanla küflenerek kullanılması sakıncalı duruma gelmektedir. Bu yüzden çerçeve denilince akla en uy¬gun geleni paslanmaz çelikten olanlardır. Bunlar ise fabrikasyondur ve ancak satın alma bilinir, evde yapmak zordur. Ayrıca bu akvaryum yapılırken cam takılması aşamasında özel macun yapılması gerekir ki, bu da ama¬törler için zahmetli ancak yapılamayacak bir iş değildir. Bu yüzden hazırlarının satm alınmasını salık veririz. Bunları kullanırken dikkat edilecek en önemli nokta, bir kez doldurulduktan sonra suyu boşaltıldığında uzun süre boş bırakılmamalandır. Çünkü macun gevşeme yapabilir ve yeniden doldurulduğunda su kaçırabilir.

Tamamen cam akvaryumları bir yerden diğerine ıslak elle taşımayınız. Ani sıcaklık değişikliği yapmayınız, temizlerken çizilmelerini önleyiniz.

Kaynak:        A’dan Z’ye Akvaryum, Prof. Dr. Yalçın Şahin

Bir Yorum Yazın