Av Köpekleri – Spanieller

Oldukça geniş üye sayısına sahip bulunan av köpekleri, özellikle uçar/kuş avında kullanılırlar. Her ülkenin doğal yüzey şekillerinin ve doğa örtüsünün taşıdığı özelliklere göre geliştirilmiş ve eğitilmiş uçar avı köpek türleri bulunmaktadır.

Av köpekleri kendi aralarında;

  1. Setter
  2. Pointer
  3. Retriever
  4. Spaniel
  5. Weimarener

olmak üzere beşe ayrılır.

ingiliz_spaniel.jpgİNGİLİZ SPRINGER SPANİELİ

İngiltere’de olduğu ölçüde Amerika’da da yayılmıştır. Zeki, hareketli, oyuncu, sahibine bağlı, itaatkâr bir köpektir. Tüyleri genel olarak orta uzunlukta, göğüs ve kulaklarda uzuncadır. Beyaz üzerine koyu kahverengi veya siyah lekeli olurlar. Soğuğa karşı dayanıklılık sağlayan sık tüyleri parlak ve yumuşaktır. Sağlam bir yapıya sahiptirler. Ortalam yükseklikleri 45, ağırlıkları 21 kilo kadardır.

cocker_spaniel.jpgCOCKER SPANİEL

Bir süs köpeği kadar zarif ve güzel olan bu hayvan, özellikle çulluk avında kullanılan çok yetenekli bir avcı türdür. Vurulan avı karada olsun, suda olsun, büyük bir beceriyle arayıp bulur ve getirir. Ağzı yumuşaktır. Avı ezmez ve zedelemez. Bütün bu özellikleri onun Cocker adını almasına neden olmuştur. İngilizler çulluğa Voodcock derler. Cockerler av sırasında çulluğun izini bulur ve onu ürküterek ortaya çıkarırlar. Avcıya kalan yalnızca onu vurmaktır. Tüyleri parlak, dalgalı ve uzundur. Çok çeşitli renklerde görülürler. Ancak özellikle, siyah, kızıl-kestane, vişneçürüğü, esmer ve lekeli renklerde olurlar. Ortalama yükseklikleri 35 santim, ağırlıkları 11 kilo kadardır.

CLUMBER SPANİEL

Bu köpek adını, eski Newcastle düklerinden olan yetiştiricisi Dük Clum-ber’den almıştır. Yetiştirilme yılı 1790 olarak bilinmektedir. Dük’ürvçok sev-diği bu hayvan, 19. yüzyılın ortalarında yayılmış ve beğeni kazanmıştır. Beyaz ve limon rengindeki tüyleri orta uzunluktadır. Ortalama yüksekliği 42 santim, ağırlığı 22 kilodur. Büyük bir başı ve toplu, gösterişli gövdesi vardır.

tarla_spanieli.jpgTARLA SPANİELİ

Spor hayvanları arasında en az tutulanı va tanınanıdır. Çünkü pek iyi bir av köpeği sayılmaz. Adından da anlaşıldığı üzere, Sussex ve Cocker Spa-niellerinin çiftleşmesiyle elde edilen bu köpek, özellikle tarla için yetiştirilmek istenmiştir. Ancak oldukça ağırdır ve iyi bir koku izleyici sayılmaz. Bu nedenle avdan çok bir ev köpeği olarak beslenilmesi önerilmektedir. Tüyleri siyah, kahverengi, açık kahverengi, kırmızı-kahverengi, demirkırı, mercan-kırı, bronz olabilmektedir. Tüyler hafif dalgalıdır, ancak hiçbir zaman bükümlü değildir. Yüksekliği ortalama 45 santim, ağırlığı 18 kilodur.

sussex_spaniel.jpgSUSSEX SPANİEL

İngiltere’nin Sussex yöresinde yetiştirilmiş olması nedeniyle bu adla anılır. Bacakları kısa ve güçlüdür. Başları iri, gövdeleri kalın ve oldukça uzundur. Bu nedenle hızlı ve çevik bir hayvan sayılmaz. Ağır hareket ederler.
Buna karşın dayanıklı ve iyi iz sürücüdürler. Burunları iyi koku alır. Boyları-nın sağladığı avantajla ve güçlü bacaklarıyla ilerlenmesi zor çalılık ve fun-dalık alanlarda başarıyla iz sürer, ava yaklaştıklarını havlayışlarıyla bildirir-ler. Av, bulundukları yere uzaksa yavaş havlarlar. Ava yaklaştıkça havlayış-larını sıklaştırır ve yükseltirler. Bu da avcı için çok iyi bir ipucu olur. Hafif dalgalı veya düz olan tüyleri genellikle karaciğer rengindedir. Bunların altın rengine ve kırmızıya dönük olaniarı da vardır. Boyları ortalama 38 santim, ağırlıkları 18 kilo civarındadır.

welsh_spaniel.jpgWELSH SPANİEL

Welsh, İngiltere’de Gallilere verilen addır, yani Galli anlamındadır. Kolayca tahmin edilebileceği gibi İngiltere’nin o yöresinde yetiştirilmiş olması nedeniyle bu adla anılmaktadır. Yaklaşık bin yıldan beri bu yörelerde kullanıldığı ve yetiştirildiği bilinmektedir. Güçlü bir hayvandır. Karada olsun, suda olsun avını bulup getirir. Tüyleri özellikle beyaz üzerine kırmızı lekelidir. Bu tüyler hiçbir zaman dalgalı, kıvırcık olmaz; orta uzunlukta ve düzdür. Ortalama yüksekliği 42 santim, ağırlığı 17 kilodur.

GRİFFON

Kaba ve güçlü görünümü olan bu köpeğin ortalama yüksekliği 50 santim, ağırlığı 25 kilo kadardır. Tüyleri taranmamış gibi dağınık bir görünüm taşır. İri başının kaşlı sakallı gibi tüylü olduğu görülür. Çenesi uzun ve köşelidir. Buna karşın gövde tüyleri orta uzunluktadır. Oldukça da sert olan bu tüyler, esmer veya kahverengidir. Hollandalı avcılar tarafından türetilmiş, av sürmek ve avı getirmek için kullanılmış eski bir tür olmasına karşın fazla tutulmamıştır. Çünkü koku alma yeteneği çok fazla gelişmiş sayılmaz. Bununla birlikte av için yeterlidir. Griffonlar, günümüzde av hayvanı olmak-tan çok, süs köpeği olarak yetiştirilmektedir.

Kaynak:        Köpek Dünyası, Tuncel Altınköprü, 23 Aralık 2008
Resimler:    flickr.com, thandi, icatus, greypoint, jeffdalt

Bir Yorum Yazın