Kedinizin dengeli beslenmesinde göz önünde bulundurulması gereken önemli noktalar şunlardır:
Et:Kediler her türlü eti sever. Çok yağlı olmamak şartıyla her çeşit eti pişmiş ve küçük parçalara ayrılmış olarak verebilirsiniz.
Balık
Menüde balık varsa, mutlaka pişmiş olmalı. Çiğ balık, Bl vitaminini etkisiz hale getiren thiaminase adlı bir enfar
zim içerdiğinden, kedinize çiğ balık yedirmeyiniz. Eğer haşlayıp verirseniz, içindeki besleyici maddeler ölür. En iyisi ızgara yaptıktan sonra vermektir. Besin değeri yüksek, hazmı kolay ve fosfor açısından oldukça zengin olan balığı verirken kılçıkların ayıklanmış olmasına dikkat edin!
Tavuk
Kedi tavuğu da çok sever. Hazmı kolaydır ve orta derecede kalorilidir. Kemiklerin mutlaka ayıklanması gerekir. Özellikle, ishal olan kediler için yararlıdır.
Sakatat
Kediler sakatata bayılır. Akciğer kalori açısından daha düşüktür. Zayıflaması gereken kedilere verilebilir. Ancak, vitamin ve protein açısından çok zengin olan karaciğerde yüksek miktarda A vitamini bulunduğundan, haftada ancak bir-iki kez verilmelidir.
Peynir
Mükemmel bir besindir. Çok yağlı peynir az miktarda verilmeli ya da yağsız peynir verilmelidir. Otlu peynir gibi fermente olmuş peynirlerin verilmemesi gerekir.
Yumurta
Çiğ yumurta beyazının içinde B vitaminini nötralize eden kimyasal bir madde olduğu için kedinizin menüsün-de yeri yoktur. Çiğ yumurta sarışım, haftada iki kez verebilirsiniz.
Sebze
Hazım için gereklidir. Ancak kedinizin sebzeleri homurdanmadan yemesi için pişmiş et ile karıştırmanız gerekir.
Hamurişi
Pilav, makarna, ekmek gibi besinler, kedilere enerji sağlamaları açısından önemlidirler. Fazla kilolu kedilere verilmemeleri tavsiye edilir.
Tatlılar
Tatlı yiyeceklerin fazlası görme bozukluğuna neden olacağından, kedinize fazla tatlı yiyecek vermeyin.
Süt
Kalsiyum açısından önemli bir gıda olan süt, bazı kedilere iyi gelmeyebilir. İnek sütündeki laktoz (süt şekeri) bazı kediler için alerjik olabilir. Ayrıca yavru kediler için sindirimi zor olduğundan ishale neden olabilir. Sütü suyla l’e 2 oranında karıştırınız. Ayrıca, kediler yoğurt yemeyi çok severler. Haftada en az iki defa verebilirsiniz.
Su
Kediniz için su temel gıdalardan biridir. Kedinize protein miktarı yüksek et verirken, aynı zamanda sulu olmasına dikkat edin. Kedilerin su kaybı, bize göre oldukça azdır. Dolayısıyla, çok fazla su içmezler. Yine de, temiz bir kapta günde birkaç kez değiştirilmiş su bulundurulmalıdır. Özellikle, kedinizi beslerken kuru mamaya ağırlık veriyorsanız, suyunu unutmayın. Yoksa böbrek sorunu ortaya çıkabilir.
Alkol
Miktarı ne kadar az olursa olsun kesinlikle vermeyin! Ne yazık ki, kediler alkol bağımlısı olabilir. Bu, karaciğer hastalıklarına neden olur ve kediniz erken yaşta ölebilir.
Ot
Ot, ette bulunmayan kimyasal bir madde olan folik asit denilen bir vitamin içerir. Hemoglobin üretiminde önemli bir rol oynadığından kedinizin gelişimi için gereklidir. Kedinizin çıkabileceği bir bahçeniz yoksa, bir saksıda ya da bir kapta ot yetiştirebilirsiniz.
Yeni doğan yavru kedinin iyi beslenmesi, tamamen annenin sağlıklı olmasına bağlıdır. Yavru kedi gözlerini açın-caya dek, anne memesini güdüleriyle bulur ve emer. Bu dönemde beslenme daha çok anne için önemlidir. Kemiklerden mobilize olacak, vücuttan emilecek olan kalsiyum, fosfor ve D vitamini anneye vitamin takviyesi şeklinde dışarıdan verilmelidir. Çok yavrulu doğumlarda tüm yavrulara yetecek sütü, anne kedi karşılayamayabilir. Böyle durumlarda, hem anne hem yavru kedi için kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Annenin kendi sağlığım koruyabilmesi ve süt verebilmesi için süt, beyaz peynir, yoğurt ve çiğ şekerli yumurtayla beslenmesi gerekir. Anne kedinin yiyeceği içine kalsiyum, fosfor ve D vitamini içeren, ilave vitaminlerin eklenmesi yararlı olacaktır.
Şehirlerin kalabalıklaşması, kedilerin yaşam alanlarının kısıtlanması ve insanlar tarafından eskiye oranla daha fazla rahatsız edilmeleri, anne kedilerin yavrularına gerektiği gibi bakamamalarım da getirdi. Yavrulara siz bakmak zorunda kalırsanız, öncelikle yavru kediye, vücut sıcaklığında süt, kalsiyum, D vitamini ve fosfor içeren tablet ya da granüller, şekerle yumurta sarısı verilmelidir. (Bkz. Yavru Bakımı) Yavru kediler yemek yemeden en fazla on iki saat, erişkin kediler ise bir hafta süreyle yaşayabilirler. Çevrelerinde bulabildikleriyle idare etmeye çalışırlar, sinek, böcek, ot ve fare gibi.
Tüm canlıların beslenmesinde çeşitlilik şarttır. Tek yönlü beslenmek bütün canlılar için zararlıdır. Etin yanı sıra, süt, beyaz peynir, yumurta ve sebze de gereklidir. Kedi, önceleri sebzeye itiraz edebilir, ancak sebzeler köfte içinde ezilerek yedirilebilir.
Hamile bir kedinin mineral, protein, vitamin ve kalsiyuma daha fazla gereksinimi vardır. Bağırsaklarda uzun süre kalan yiyecekler ve çiğ ciğer ya da et verilmemelidir, çünkü bu kabızlığa ya da gaza neden olabilir. Daha çok be-
Kaynak: Najla Kurdoğlu, Sema Öğünlü, “Kedi bakımı ve Sağlığı”, 1993
Resimler: flickr.com, Fabian Hickenbick