Kedilerde Diyabet – Şeker Hastalığı

Kedilerde diyabet tespiti zor bir hastalıktır. Bunun sebebi, belirtilerin farklı rahatsızlıklarda da gözlenebilmesidir. Aşağıda bu hastalığı nasıl gözlemleyebileceğiniz ve neler yapabileceğiniz konusunda bilgiler bulunuyor.

Hastalığın belirtileri, bu hastalığa yakalanmış kediler arasında farklılık gösterebilir. Kedilerde diyabet hastalığının belirtileri başka rahatsızlıklar ile karıştırılabileceği için kolaylıkla tespit edilemeyebilir.

Kedilerde Diyabet  – Şeker Hastalığı  (Feline Diabetes Mellitus)

Feline diabetes mellitus diye de bilinen bu hastalık, glukoz veya kan şekeri seviyesindeki dengesizlikten kaynaklanır. Hem hayvanlar hem de insanlarda kanda bulunan glukoz pankreas tarafından kontrol edilir. Pankreas, insülin isimli hormonu kana salgılar. İnsülin, kanda bulunan glikozu enerjiye çevirir. Hem insan hem de kedilerde diyabet hastalarında insülin oluşturan hücreler zarar görmüştür. Bu nednele vücut yeterli insülin salgılamasını yapamaz ve kan şekeri seviyesi kontrol edilemez. Kanda şeker bulunur ama enerjiye çevrilemez. Şeker hastalığının farklı durumlarında yeterli insülin salgılanmasına rağmen olması gerektiği şekilde görevini yerine getiremeyebilir.

Şeker hastası kedilerdeki belirtiler nedir?
Şeker hastalığı genelde yaşlı kedilerde gözlemlenir. Risk faktörünü artıran bazı sebepler vardır. Kilo problemi olan kediler ya da kısırlaşıtırılmış kediler risk altındadır.

kedilerde diyabetHastalığın belirtileri aşağıdaki gibidir
  • Susuzluk hissinde artış
  • Sık sık tuvalet (çiş) ihtiyacı.
  • Kilo kaybı
  • İştah kaybı
  • Soluk renkli tüyler
  • Gözlerde katarakt oluşumu

En erken ve belirgin belirti, kedinizin susama durumundaki artıştır. kedinizin su içme alışkanlığını biliyorsanız, su içme seviyesindeki artışı kolaylıkla tespit edebilirsiniz.

Kedilerde şeker hastalığı nasıl teşhis edilir?

Bu hastalığın belirtileri bazı medikal uygulamalarda da ortaya çıkabileceğinden (Örnek olarak bazı virüsler iştah kaybı gibi etkileri vardır). Bu durumlarda şeker hastalığı ilk anda akla gelmemelidir. En iyi teşhis, baytarınız tarafından yukarıdakiş belirtilerin birden fazlasının birlikte gözlenmesidir. Kedilerdeki şeker hastalığını direkt tespitinin zor olmasının başka nedenleri de stres ve diğer hastalıklarında kandaki glukoz seviyelerinde dengesizliklere neden olabilmesidir. Doğru teşhis için fiziksel müşahadenin yanında kan ve idrar testlerinin de yapılması gerekecektir.

Kedilerdeki şeker hastalığının tedavi süreci

Erken teşhis sayesinde kediniz sağlıklı ve normal bir hayat sürebilir. Rutin muayeneler ile kediniz müşsahade altında tutulmalıdır. Günde iki kere aşı olması gerekebilir. Bu işlem, veterinerinizin size öğretebileceği basit bir işlemdir. Hastalık kontrol altına alındığında yine veterinerinizin tavsiyesi ile verilen insülin miktarını azaltabilirsiniz. Aşı için en uygun rutin her sabah ve akşam yemek sonrası olacaktır. Bu hastalığıa sahip kediler için piyasada farklı mamalar bulunmaktadır. Bu konuda da veterinerinizden destek alabilirsiniz. tedaviyi daha sağlıklı yapabilmek için bir süre kedinizi dışarı çıkarmadan evinizde bakmanız da bir seçenekdir. bu konuyu da veterineriniz ile görüşmeniz gerekmektedir. Unutmayık ki, teşhis edilemeyen ve tedavi yapılmayan durumlar, kedinizin ölümüne sebebiyet verebilir.

Kaynak: Kat Bartone, 29 Ocak 2008

Bir Yorum Yazın