Bir çok köpek sahibi evcil hayvanlara çikolata verilmemesi gerektiğini bilir. Çikolatanın hayvanlarımız tarafından yendiğinde kendilerine zarar vereceğini bildiğimizden çikolatalarımızı onların erişemeyeceği yerlerde saklarız… Bir gün açıkta unuttuğunuz bir çikolatanın boş ambalajı ile karşılaştığınızı düşünün. Ya da siz yemek pişirirken yere düşmüş bir çikolata parçasını yediğini hayal edin. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapardınız ? Çikolatanın zararlı olduğunu biliyoruz, fakat bu noktada bilmemiz gereken konu ne kadarlık bir çikolatanın köpeğimiz tarafından yendiği ve çikolata ile köpeğimiz karşılaştığında ne yapmamız gerektiğidir.
Çikolatayı meydana getiren kimyasal bileşen evcil hayvanlar için zehirlidir (kedi, köpek, hatta atlar). Kakao ağacında bulunan teobromin, kafein ile aynı aileden gelen bir bileşimdir. Evcil hayvanlar bu kimyasal bileşeni yavaşça sindirir ve bu onların kalbine, merkezi sinir sistemine ve böbreklerine etki eder. Zehirli reaksiyonun oluşması için köpeğinizin her kilosu için 100-150 miligram teobrominin kana karışmış olması gerekmektedir. Bazı çikolataların yüksek kakao içermesi nedeniyle teobromi seviyesi çikolata tiplerine göre değişkenlik gösterir. Sütlü çikolata tahmini olarak 28 gramda 44 miligram teobromin içerirken yarı şekerli bir çikoatada bu oran 28 gramda 150 miligramdır. Yemeklik çikolatadaki miktar ise 28 gramda 390 miligramdır. Zehirli sayılabilecek bir miktar hesabı şu şekilde yapılabilir: Sütlü çikolatada köpeğin her bir kilosu için 60 gram çikolata, yarı tatlı çikolatada köpeğin her bir kilosu için 20 gram ve yemeklik çikolatada köpeğin her bir kilosu için 7 gram çikolata.
Teobromin zehirlenmesinin erken belirtileri kusma, ishal, yorgunluk hali ve artan idrardır. Eğer köpeğiniz bu belirtileri gösteriyorsa hemen veteriniz ile temasa geçin. Eğer müdahale edilmezse teobromin artan kalp atışı, kas titremesi, nöbet, koma ve ahtta ölüme neden olabilir. Eğer köpeğinizin tehlike yaratacak miktarda çikolata aldığını düşünüyorsanız belirtiler ortaya çıkmadan veterinerinize başvurmanız atılacak en iyi adım olacaktır. Bu tür kötü durumlar ile karşılaşmamak için mutlaka köpeğinizden çikolataları uzak tutunuz.
Çikolatadan zehirlenmiş bir köpeğe verilebilecek hiçbir panzehir yoktur. En iyi tedavi köpeğinizi kusturmaktır. Köpeğinizi kusturmak için %3’lük hidrojen peroksiti -kusma başlayana kadar- 2 ya da 3 çay kaşığı ile 15 dakikada bir köpeğinize vermelisiniz. En iyi tedavi köpeğiniz çikolatayı yedikten sonraki 3 saat içerisinde yapılanıdır. Alınan miktara bağlı olarak çikolatanın etkisi 12 saat sürebilir.
Köpeğinizin tıbbi bir müdahaleye ihtiyacı olup olmadığını bilmek için köpeğinizin yemiş olduğu çikolatanın cinsi ve miktarını bilmeniz çok önemlidir. Az miktar çikolata köpeğiniz için zararlı olmayabilir ama yapılacak en iyi iş çikolatayı köpeğinizden uzak tutmaktır.
Kaynak: Davit Beart, http://www.buzzle.com/chapters/animals-and-pets_dogs-and-dog-care.asp, 4 Ağustos 2008