Yük Çeken Köpekler

Günümüzde köpeklerin her yörede yük çektiğine rastlanmıyor. Ancak, pek öyle gerilere gitmeye gerek yok. Geçen yüzyılda uygar bir kıta olan Avrupa’da köpekler çok yaygın olarak bir yük taşıma aracı gibi kullanılmaktaydı. Mastiffler, yüzyıllarca iki tekerlekli arabaları çekmede kullanıldı. Bern Dağ Köpekleri, İsviçre’de özellikle raylar üzerinde kayan yük vagonlarını çekiyordu. Kayıtlara göre o yıllarda yalnızca Belçika’da yük çeken köpeklerin sayısı 175.000’i buluyordu ki bunlar çoğunlukla gezginci satıcıların yüklerini taşıyordu.

Yük köpekleri, çoğu kez pek ağır yükler altında ve kötü koşullar içinde eziyet çekmekteydi. Zamanla bu köpekler de kanınla korunmaya başlandı. Önceleri taşıyabilecekleri en ağır yük belirlendi. Bu ağırlık tek bir köpek için 136 kilo ve iki köpek için 181 kiloydu. Bununla birlikte dört hatta daha fazla köpeğin çektiği yük arabaları vardı. Köpeklerin Londra cadde ve bulvarlarında yük çekmesi 1839’da yasaklandı. Yasağın İngiltere’den tümüyle kalkması ise 1854 yılını buldu. Bunu diğer ülkeler de giderek benimsediler.

kizak-1.jpg

Bununla birlikte, köpeklerin çekici güçlerinden yararlanmak hala zorunluluk taşımaktadır. At, deve, öküz gibi diğer çekici hayvanların yaşamasına, motorlu kara taşıt araçlarının işlemesine olanak bulunmayan yörelerde, Kutuplarda, Sibirya ve Alaska’da köpekler birer kızak hayvanı olarak yaşamsal önem taşır. Yaban kurtlarıyla akrabalığı bulunan Eskimo Köpekleri, Sibirya Husky’si, bu çekici köpeklerinin en ünlüleridir. Yaşanılmayacak kadar soğuk ve olumsuz koşullar içinde bu hayvanlar, büyük bir direnç ve dayanıklılıkla görevlerini sürdürmektedir. Bunlar koşuldukları kızağı, çoğunlukla 12’lik veya 15’lik ekipler halinde düzenlibir tempo ve inanılmaz bir süreklilikle saatlerce sürebilirler.

Kaynak:   Tuncel Altınköprü, Köpek Dünyası, 7 Ağustos 2008
Resimler: flickr.com, mosihq, okimot

Bir Yorum Yazın