Kedilerde tüy bakımı ve yıkama

Kedileri yıkamadan önce tüylerini bir fırça ile taramak gerekir. Bunun sebebi, dökülmeye yakın tüylerin alınarak şampuan ile yıkama işleminin daha kolay yapılmasıdır. Böylelikle kedinizi yıkarken çıkacak tüylerin bir kısmını fırçalama ile almış olursunuz.

Tüy tarama işlemini sistematik olarak yapmalısınız. Böylelikle tüylerin iç içe geçmesini engellemiş olursunuz. Tarağı hızlı bir şekilde çekmek kedinizin canını yakabilir, ilerleyen dönemlerde taranmak istemeyebilir. Bu nedenle kedinizin canını acıtmayacak şekilde tarama ve fırçalama işlemini yapmanız gerekir.

Tarama işlemi, kafadan başlayıp kuyruğa kadar devam etmelidir. Kısa tüylüler için kısa tarama aralıkları, uzun tüylüler için ise uzun tarama aralığı kullanılmalıdır. Fırçalama sonrasında fırça temizlenmeli, fırçanın alamadığı tüyler, el süpürgesi ile alınmalıdır.

Geçmişte, kedilerin sık yıkanmasının kürküne zarar vereceği düşünülürdü. Günümüzde ise doğru şampuan kullanımıyla haftada bir kaç kere kedinizi yıkamanız mümkündür.

kedi_yikama_2.jpg

Kedinizi yıkamak için uygun yer, banyonuzun küveti ya da bir kedi yıkama kabı olabilir. Sağlıklı bir yıkama işlemi için, kullandığınız su ılık olmalıdır.

Yıkamada dikkat etmeniz gereken iki önemli husus, kedinizin gözüne şampuan kaçırmamak ve yıkama öncesinde kulaklarını pamuk ile tıkayarak su ve şampuan kaçmasını engellemektir. Bir diğer önemli husus ise, insanlar için üretilmiş şampuanları kullanmamaktır. İnsanlar için üretilen şampuanların içerdikleri temizlik maddeleri kedinizin tüylerine ve derisine zarar verebilir, döküntülere neden olabilir.

Yıkamaya başladığınızda, tüylerin suyu tamamen çektiğine emin olun. Yumuşak ve masaj yapan hareketlerle şampuanı tüylere iyice yedirin. Köpürtme işlemini enseden başlayıp kuyruğa kadar yapabilirsiniz. Durulama kısmında, şampuanın tırnak aralarında, pati içlerinde kalmamasına dikkat edin.

kedi_yikama_3.jpg

Yıkama sonunda, mümkün olduğunca bol suyun tüylerden döküldüğüne emin olun. Bir havlu ile kedinizi kurulayın ve hemen ardından, tüylerin iç içe geçmemesi için tüm vücudunu fırçalayın. Kedinizi tamamen kurumadan ev dışına çıkarmayın. Islak tüyler hem soğuk havalarda hastalanmasına neden olur, hem de kolaylıkla kirlenmesine.

Kaynak: peteducation.com, 26 Mart 2008
Resimler:  flickr.com,  RadioKate, Liberoliber, Dotcompals

Bir Yorum Yazın